Ценители на хубавото виното и вкусната храна се впуснаха във вълнуващо пътешествие из къщите на Стария град в първия ден на дефилето „Вино и гурме” в Пловдив. Шестото издание на фестивала бе отложено в края май заради строгите противоепидемични мерки в страната. Днес обаче посетители от цялата страна се наслаждават на специална селекция от дионисиевата напитка. А ресторантьори предлагат най-хододящите ястия за всяко питие.

Най-нетърпеливите изпълниха улиците на Стария град още преди официалния старт на събитието. „Превъзходно вино, изключително добра реколта”, коментираха посетителите.

Дегустациите са срещу жетони ( 1 жетон = 1 дегустация). От всяка локация може да се закупят: 4 жетона – 3 лв., 12 жетона – 9 лв., чаша с държач и 8 жетона - 12 лв., чаша с държач, 8 жетона и брандирана торбичка за 2 бутилки вино – 16 лв. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите.

Насладата за небцето ще продължи през целия уикенд. За улеснение на гостите „Съвет по туризъм” в община Пловдив и Университетът по хранителни технологии създадоха интерактивна карта и брошури, които да представят участниците и събитията в програмата.

Експерти в сферата пък ще дадат своите оценки за най-добрите съчетания между вино и храна. Посетителите също могат да се включат в оценяването посредством анкетни карти. Наградите на експертната комисия за „Най-умело съчетание на вино и храна” на  ресторантите и винопроизводителите, участници в събитието , ще се връчат по време на „Вечер на награждаването”.