ВиК затяга мерките за водата в Пловдивско. Няколко от кметовете в областта – на Раковски, Куклен и Хисаря, вече са получили писма лично от управителя на дружеството Спартак Николов, научи TrafficNews. В тях се настоява да се затегне контролът в малките населени места и да се установи извършват ли жителите неправомерно разходване на питейна вода. Става дума за случаи, когато водата се ползва от хората за поливане на земни площи, миене на улици, моторни превозни средства и други нарушения.

В писмата Николов напомня, че водата във водоснабдителната система е публична общинска собственост и съгласно закона трябва да се използва само за питейни и битови нужди. И призовава при констатирани нарушения да бъде уведомявано ръководството на “Водоснабдяване и канализация” ЕООД - Пловдив.

Проблемът е много актуален в последните месеци, когато редица български населени места са заплашени или направо страдат от режими на водата точно заради безотговорното й разходване.

Припомняме, че държавните и общински институции започват проверка и в пловдивския квартал „Столипиново”, за да установят колко са загубите на вода там. Според шефа на ВиК-Пловдив загубите са съизмерими с тези в останалата част на Пловдив, които към днешна дата са 60,37%.

Примерите от гетото, които дават ясна картина за контраста между разхищението там и водната криза в няколко български области, четете тук:

Пир по време на чума: В Столипиново държат чешмите пуснати, за да не замръзват тръбитеПроверяват колко са загубите на вода в гетото през нощта