Хиляди български и чуждестранни граждани смириха глави и се помолиха заедно с папа Франциск по време на Светата литургия, отслужена на площад „Княз Александър Първи“ в София.

.„Мирът Господен да бъде винаги с вас“, каза Светият отец, а миряните му отговориха: „И с твоя дух“, при което папата ги призова да се помирят взаимно. След това всички си подадоха ръка в знак на помирението. 

С усмивки на лица, обнадеждени погледи и аплодисменти хората, събрали се на площада, видяха отново Франциск и се смириха пред силата на вярата.

На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, депутатът Лиляна Павлова, президентът на България за 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, редица политици, общественици и свещени лица.

Преди Светата литургия присъстващите бяха помолени да свалят плакати и лозунги и да спрат да веят знамена.

Светият Отец пристигна на площада със своя Папамобил, посрещнат от хиляди усмихнати граждани, вперили поглед в него.

"Да бъдеш християнин, е призив да вярваш, че Божията любов е по-голяма от всеки грях. Една от най-големите болки, които изпитваме днес, не се корени в това да разберем, че Бог е любов, а в това, че сме започнали да го възвестяваме по такъв начин, че за мнозина това не е неговото име", заяви по време на литургията папа Франциск.

Мероприятието показа как всъщност в дни на безверие вярата е нещото, което ни обединява, независимо от принадлежността и националността ни.

Третото събитие в София е на 6 май – в 18.15 ч. на площад „Независимост“ гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.