Лекарските комисии в болниците и поликлиниките ще могат да дават болничен за срок до 1 година. Това предлага Министерството на здравеопазването. В момента максималният отпуск за временна неработоспособност е 6 месеца, а за удължаване човек трябва мине преглед пред ТЕЛК. Целта е да не се запушва работата на медицинската експертиза, обясни зам.-здравният министър Ваньо Шарков на дискусия за реформата в сектора, пише Труд. 

За случаи, в които състоянието не може да се подобри - като ампутация например, решението на лекарските комисия ще е пожизнено и хората няма да се явяват периодично пред ТЕЛК, обясни Шарков.

Сегашните комисии ще се закрият и всеки лекар с необходимия стаж и квалификация ще може да съставя експертизи за увреждане, каза здравният министър Петър Москов. Ще се премахне ограничението докторите, които се занимават с тази дейност, да не могат да работят на друго място.

Медицинската експертиза ще определя само степента на увреждането. Решението няма да води до автоматично отпускане на инвалидна пенсия. Това право ще се преценява от втора комисия в НОИ. Тя ще определя процента намалена работоспособност в зависимост от това до каква степен човек може да работи сегашната си или друга професия. Според Москов хората с увреждания, които продължат да се трудят и получават същата заплата, не трябва да вземат инвалидна пенсия. Целта на промените е хората да получават доходи от труд, а не минимални обезщетения и пенсия за инвалидност, добави зам.-министърът на труда Гълъб Донев.

Още новини ТУК

TNS.bg