Руският външен министър Сергей Лавров призна, че Русия доставя оръжия и военен персонал на Сирия. Това обяви външният министър Даниел Митов пред БТВ по повод отказа на България да даде коридор на Русия, която твърди, че ще доставя хуманитарна помощ на Сирия.

Митов повтори, че руски самолети ще бъдат допуснати в нашето въздушно пространство, ако спрат на българско летище и бъдат проверени. Същи, че българското правителство е получило информация от службите, че това, което ще превозват, няма да е хуманитарна помощ.

„Ние си имаме служби, които отговарят за това да дават информация”, заяви министър Митов.

Руският самолет, който е прелетял преди дни над България към Сирия, е бил с дипломатически режим и не е имало възможност да откажем коридор, обясни външният министър. По думите му той е бил тип ИЛ 62, който е голям, но не може да превозва тежка военна техника.

На твърдението на Русия, че Башар Асад се бори с „Ислямска държава” и България пречи на доставката на оръжие за борба с „Ислямска държава”, Митов отговори, че Асад е допуснал джихадистите да станат повече и по-силни и е проблем, а не решение в борбата с тях. Той е част от процеса на създаване на „Ислямска държава” и тя вече е неконтролируема и в борбата с нея трябва обща международна воля, каза още министърът.

Даниел Митов е на мнение, че решението на проблема с миграционния поток от Сирия към Европа е в стабилизирането на арабската държава, а в проблема въобще с миграцията към европейските държави е в строгите наказания за трафикантите на хора.