Вълна от съболезнования към България и Република Северна Македония. Институциите у нас и личности от цял свят, изказаха съчувствие на близките на жертвите от жестоката катастрофа станала на АМ „Струма”  малко след 02:00 часа тази нощ. В автобуса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници с албанско. Автобусът е самокатастрофирал.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски изрази съболезнования на семействата на загиналите и ранените в катастрофата.

"В тези тежки моменти изразявам най-дълбоки съболезнования на семействата и близките на всички хора и наши съграждани, които загубиха живота си и бяха ранени в страшната пътна катастрофа на територията на съседна България", написа Пендаровски в профила си във Фейсбук.

Държавният глава Румен Радев също изрази съболезнования на своя колега президента Стево Пендаровски по повод тежкия инцидент .

"От името на българския народ и от свое име президентът Румен Радев изразява най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите граждани на Република Северна Македония, както и надежда за бързо възстановяване на пострадалите при катастрофата. В този тежък момент България и Република Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност", казва Радев.

Премиерът на Албания Еди Рама написа:

„Трагедията в България ме остави без думи. Не съществуват думи за автобусната трагедия, в която почти всички пътници изгубиха живота”.

И министърът на външните работи на Албания Олта Джачка изказа съболезнования на семействата на жертвите и пожела бързо оздравяване на ранените. Тя добави, че нейната страна е заедно със Северна Македония и нейните граждани в този момент.

От Американското посолство у нас написаха:

 „Ние в Посолството на САЩ с тъга научихме за загиналите при автобусната катастрофа край село Боснек, както и за пожара в старческия дом в село Рояк. Нашите мисли са с жертвите и техните семейства и се надяваме на бързо възстановяване на пострадалите в тези трагедии”.

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич е изпратил днес съболезнователна телеграма на президента и на премиера на Република Северна Македония Стево Пендаровски и Зоран Заев по повод тежката пътна катастрофа.

"С неверие и тъга приех страшната новина за трагичната гибел на пътници на автобус в България. Онемели пред тази трагедия, изпращаме молитви на утеха на семействата на загиналите и на целия ваш братски народ. Сърбия и сега е с вас, готова да окаже всякаква необходима помощ и подкрепа, защото не сте сами в тази трагедия. От свое име и от името на гражданите на Сърбия изпращам най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и на народа на Северна Македония, а на ранените пожелавам бързо и успешно възстановяване.", пише той.

Турското министерство на външните работи също изрази днес съболезнования на България и на Република Северна Македония.

„Поднасяме искрени съболезнования на семействата на загиналите в резултат на тези трагични инциденти на правителствата и народите на България и Северна Македония и пожелаваме бързо възстановяване на ранените“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе отношение по двете трагедии, които разтърсиха България. Снощния пожар в дом за възрастни във варненското село Рояк и трагичния инцидент на АМ "Струма".

"9 души починаха при пожар в село Рояк. 45 граждани на Северна Македония загубиха живота си в пламнал автобус и катастрофа на магистрала “Струма”.Съболезнования на близките им. Бог да прости всички!", написа той.

Председателят на БСП Корнелия Нинова написа:

"Страшна трагедия. Съболезнования на семействата и близките на загиналите".

Министър-председателят Стефан Янев в съвместно изявление със северномакедонския си колега Зоран Заев заяви:

„Днешният ден е белязан от две трагедии за българския народ - във варненското село Рояк загинаха български граждани в Дома за стари хора, за което в момента се води разследване. По-малко от 7-8 часа по-късно се случи нова трагедия - катастрофа с пътнически автобус, регистриран в РСМ, с граждани, както от РСМ, така и от други националности. Трагедиите са често срещани и са това, което ни докосва, което ни прави съпричастни, независимо от националността на хората, които вече не са сред нас“.

„Заедно сме и в добро, и в лошо, ние сме братски народи и трябва да си помагаме и в добро, и в лошо“, каза Зоран Заев.

Заев: Трябва да работим заедно в добро и лошо! България и Македония обявяват ден на траурСтефан Янев обяви, че страната ни ще съдейства по всички възможни начини за съседите си

Патриарх Неофит написа:

„Всесърдечно се молим на Небесния наш Отец да упокои душите на загиналите при тежката катастрофа! Бог да ги прости и упокои там, където почиват праведниците! Отправяме молитва към Лекаря на душите и телата – Всемилостивия Господ Иисус Христос да укрепи душевно и телесно ранените, и скоро да се върнат при близките си!“. 

От името на Българската православна църква той изказва съболезнования на семействата на загиналите.

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати съболезнования гласящи:

"Приемете дълбоките ми съболезнования във връзка с гибелта на граждани на вашата страна, включително деца и подрастващи, предизвикана от пътнотранспортно произшествие в България".

Путин отправя молба "да бъдат предадени думи на искрено съчувствие и подкрепа на роднините и близките на загиналите, също и пожелания за скорошно оздравяване на всички пострадали".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изказа съболезнования на близките на загиналите с обръщение в Туитър:

"Моите най-искрени съболезнования за семействата и приятелите на загиналите в трагичния инцидент с автобус от миналата нощ в България".