Най-големият пазар в България, този в Димитровград, гъмжи от клиенти, независимо от празниците и натоварения график на всеки домакин. Още в петък сутрин, в ранни зори, като орди пристигат жадни за стока търговци от близко и далеч. Багажниците се пълнят до горе с всякакви джунджурии. Със скорост, подминаваща пушаците на серните изпарения от комините на Химкомбината, търговците се впускат в бясно пазаруване. От всякъде се чува глъчка, присъща за алъш вериша.

Хора от цялата страна търсят какво ли не - от блузи, якета и дънки на изгодни цени до сезонни стоки като печки тип кюмбе. Последните са постоянен хит на тържището през зимата и търговците се хвалят с добри обороти. Купуват се както от млади, така и от стари и всички твърдят, че спестят от сметките за ток.

Най-големият мол на открито на Балканите над 20 години е работно място за търговците и привлекателно място за пазаруващите. И макар облика на тържището да се е променил и придоби по-завършен вид, в сравнение с предишни години, това си остава място за пазаруване на стотици. Не малка част от спалното бельо, домакинското оборудване и конфекцията по магазините в Пловдив, например, са доставени от Димитровград.

На почит на димитровградския пазар са занаятите. Ключар, часовникар и дори обущар можете спешно да откриете тук. Както и майстор на метли, дървени лъжици и кухненски дъски. А най-много се славят майсторите на кебабчета, достигащи половин метър. Защото е традиция след няколко часова разходка из тържището да хапнеш и кебабчета. Апетитен хит са и така наречените колачета със сирене, които напомнят на вкуса от едно време.