Двама десетокласници от Природо-математическата гимназия „Атанас Радев“ в Ямбол получиха специална поощрителна награда на Ученическия институт на Българската академия на науките за изработването на биоразградима предпазна маска за лице, пише БНР.

Екопроектът е дело на Стефания Лазарова и Александър Кабрански от паралелката по биология. Техен научен ръководител е преподавателят им по биология Даниела Паликова.

„Ние преценихме, че в сегашната обстановка една биоразградима маска би била перфектна, заради голямото замърсяване от неразградимите маски, които са от полиестер или памучните маски, които всъщност не предпазват и също не могат да се рециклират“, разказва Стефания Лазарова.

Иновативната маска е изработена от оризова хартия с конопени връзки, защото и двата материала се разграждат в природата.

Маската е практична, може да издържа час и половина навлажняване, по подобие на стандартната маска.

Идеята за разработката е провокирана от глобалното замърсяване с тонове еднократни маски от полиестер, вследствие на пандемията, споделя младият изобретател Александър Кабрански.

„Имаше снимки, които буквално ни оставиха без думи. Цели места, площи огромни, натрупани с боклуци и то само такива маски и ръкавици. Това е пагубно.“

Снимка:БНР