Истински празник и много емоции подариха пожарникарите в Пловдив на децата. Демонстрациите в града под тепетата за празника на огнеборците продължиха и днес в двора на Първа пожарна служба.

Малчугани от детски градини и училища се запознаха с цялата налична техника, която е една от най-модерните у нас.

Пловдивската служба е единствената, която разполага с най-високата стълба – 42 метра, която е с компютърно управление. Съоръжението се използва за спасителни операции, евакуация на хора от горящи сгради и гасене на тежки пожари. Последният случай, в който е била използвана модерната стълба, е бил преди дни, когато пациент на Хирургиите падна от 12-ия етаж на козирката на лечебното заведение.

Пациент от Хирургиите в Пловдив се хвърли от висок етаж СНИМКИПожарникари са свалили тялото на падналия мъж, не е ясно какво е накарало човекът да посегне на живота си

Гасенето на тютюневите складове преди две години също се осъществяваше благодарение на стълбата.

Дворът на Първа пожарна бе разделен на различни центрове и демонстрирани техники за съответните произшествия. Най-голям интерес на децата бе гасенето на огън с пожарогасител. Всеки един малчуган имаше възможност сам да загаси пламъците, запалени в метална тава, с помощта на пожарогасител. Най-смелите пък бяха вдигнати високо със специалната 42-метрова стълба.

Демонстрирани бяха и машини и техники за спасяване на хора при тежки ПТП-а, както и при земетресения. Огнеборците могат да се похвалят с пневматична възглавница, последна дума на техниката, която може да повдигне 30 тона бетон.  

„Пловдивската пожарна разполага с всяка техника, за всяка ситуация. Службата е една от най-добре оборудваните в цяла България. Огнеборците ни взимат участие в различни спасителни операции в цялата страна”, заяви шефът на Първа пожарна – Васил Димов.

Пожарникарите бяха организирали и игра за най-малките. Облечени с жилетки и пожарникарски каски, преминавайки през различни изпитания, те трябваше да спасят човек в горяща сграда, като в случая бе използвано плюшено мече. Всяко дете получи символичен подарък – балони и книжки.

Мнозина избраха да се снимат и в пожарните коли, както и с водните оръдия.