Няма да се изисква зелен сертификат при гласуване, нито от избирателите, нито от членовете на СИК на изборите на 14 ноември. Това съобщиха от ЦИК по повод новите мерки, влезли в сила от днес.

От Комисията заявиха, че във вторник е сключен договор със „Сиела Норма“ за доставка на още 1600 устройства за гласуване. Те трябва да пристигнат до 31 октомври. Подписан е договор и за хартиените бюлетини. Предстои отпечатването им - по 7,3 млн. за всеки от двата вота.

"До момента са подадени малко над 56 000 заявления за гласуване в чужбина", обясни Росица Матева, говорител на ЦИК.

На сайта на комисията ще бъде качен симулатор на машинното гласуване, а утре ще бъдат доставени 280 машини с инсталирана демо версия за гласуване. По думите на Матева разписките ще бъдат с различна дължина, за да се различават, дори и сгънати. Те ще се пускат в една и съща кутия.

По темата с преброяването на разписки, Матева уточни, че все още няма решение дали то ще се прави на тези избори.

Говорителят на ЦИК подчерта, че в 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За секциите в чужбина все още не е взето решение.

"Шест наблюдателски организации са регистрирани до момента, както и две международни. Няколко жалби са постъпили през изминалата седмица", казаха още от ЦИК.