Обсъдиха се трите бюджета - държавният бюджет за 2021 година, за държавното обществено осигуряване и за бюджета на НЗОК. На извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество бяха подкрепени трите бюджета, с малки забележки относно бюджета на Здравната каса.

На срещата беше обсъден проектът за актуализация на бюджета, предложен от служебното правителство. То ще доведе до вдигането на пенсиите средно с 12,5%. Минималната ще стане 340 лв., а максималната 1500. Социалната за старост пък ще е 170 лв.

"Летните месеци дават възможност на бизнеса да работи нормално, на пълни обороти. Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното, във връзка с последваща COVID вълна, има ресурс да бъдат гарантирани както бизнеса, така и работещите граждани и домакинствата. Повишение има във всички бюджети - в областта на социалната политика - предлаганото преизчисление на пенсиите, заложени са над 230 милиона за други социални плащания", допълни Гълъб Донев.

Допълнителните проходи идват от по-голямата събираемост на данъци и акцизи и от страна на здравно и социалноосигурителните вноски. По думите му ще бъдат подпомогнати и семействата с деца до 14-годишна възраст - подкрепа при евентуално ново затваряне и оставане вкъщи.

Вдигането на минималната пенсия е с около 13,3%, докато за максималната то е малко над 4%. Забелязват се различни аршини, за да има справедливост те трябва да се движат заедно, обясни Пламен Димитров от КНСБ. Работодателите също подкрепиха предложението за актуализация на ДОО.

"Подкрепяме я по две причини. Едната е, че всъщност имаме увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса и заетостта, и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването. Този 1 млрд. и 800 млн. лв. са жизненоважни, и наистина много хора, много организации чакат това да се случи. На второ място подкрепяме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разходи. Постигаме едно балансирано действие, спрямо приходи и разходи в действащия бюджет. Като дори се предвижда малко намаление на общия дефицит в края на годината", допълни Димитров.

Актуализацията на бюджета на НЗОК обаче ще трябва да се промени , а причината е, че касата и финансовото министерство не се разбраха кой да плаща допълнителните пари за ваксинация.