Конкурс за концепция за развитието на сградата на БНБ под мотото „Трезор за идеи“ стартира Община Пловдив. „Водещата ни цел е грижата за културно-историческото наследство с визия за неговото реинтегриране. Всичко това с внимание към детайла. Целта ни е сградата и пространството пред нея да се превърнат в привлекателна локация в долната част на Главната“. Това заяви кметът Костадин Димитров.

Той обясни, че очакванията са за иновативни и устойчиви концепции, а в конкурса могат да се включат архитекти, художници, дизайнери, артисти.

Подготвихме заданието заедно с представителите на архитектурната гилдия, защото си даваме сметка какво предизвикателство ще бъде вдъхването на живот на тази сграда. Пред нея се срещат два лъча – единият е от площад Централен към бул. „Шести септември“, а другият – от кино „Кочо Честеменски“ и Дондуковата градина през площад "Съединение" и музеите“, каза Пламен Панов.

Според конкурса функциите на сградата трябва да се свързани с култура. Специално направен сайт на български и английски език дава възможност на потенциалните кандидати да се запознаят в детайл с изискванията на конкурса, както и да осъществят виртуална разходка в сградата.

За тези, които имат възможност да я осъществят лично – ще има турове в зданието на 15,22 и 29 март. Кандидатстването е до 30 април, след което комисия ще избере трите най-добри проекта без да ги класира. Те ще бъдат представени публично на обществено обсъждане с много визуализации. Всеки от трите избрани проекта ще бъде премиран с 3000лв..

Екипът на Костадин Димитров се надява най-добрият проект да бъде реализиран в рамките на мандата му.

Председателите на КАБ-Пловдив арх. Чавдар Тенев и на САБ арх. Васил Шилев изразиха радостта си, че се предприема стъпка към обявяването на подобни конкурси:

Обнадеждаващо е, това е начинът да се случват важни за града проекти. Винаги сме насреща да подпомагаме общината. Категорично наред с идеите за новата функция на сградата ще бъде важно да бъде съхранен ценният интериор“, обединиха се те.

В момента авторът на проекта за реставрацията на фасадата на сградата на БНБ арх. Савов го актуализира и предстои да премине през процедура по съгласуване с НИНКН.