Ако прочетете италианската преса днес, няма как да не забележите мобилизацията на цялото общество около драматичната ситуация в страната.

В Италия изчезнаха хората, които смятат коронавируса за нещо безопасно. Вече никой не подценява новините, които идват от карантинираните области и градове. Властите в Ломбардия представиха спешен план за създаването на болница в стил „Ухан“, която да бъде разположена в центъра на Милано. Болниците в цялата област са препълнени, а пациенти и медицински лица съобщават, че леглата се разполагат в коридорите на Здравните заведения.

Като В Ухан

В китайския град, откъдето тръгна световната епидемия, беше построена болница за 10 дни. Област Ломбардия, в която вече са регистрирани почти шест хиляди случая и 3 785 хоспитализирани, е регионът, който е най-засегнат от коронавируса в Италия.

Миланското издание на „Corriere Della Sera“ пише, че общинските власти обсъждат идеята да превърнат изложбения център в града, който е с площ от 12 000 квадратни метра, в интензивно отделение 30 000 души. Вътре трябва да бъдат монтирани двадесет сглобяеми блока с по 30 легла, където да се прикрепят машини 3а механична вентилация.

Междувременно, в мрежата се разпространяват снимки на преуморени италиански лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари. Текстът към тях гласи: „Просто... благодарим!“, пише "Brave Stories".

Алесия Бонари, медицинска сестра в Тоскана, публикува своя снимка в Инстаграм, която се обсъжда от хиляди в Италия. Снимката показва лицето на Алесия след безкрайните смени без никаква почивка.

„Физически съм преуморена, защото предпазните мерки са несигурни, Защитното облекло те кара да се потиш непрекъснато. След като го облечеш не можеш да отидеш до банята и дори да пиеш вода по шест часа. Умората е и психологическа, както при мен, така и при всички мои колеги, които от седмици са в същото състояние. Но това няма да ни попречи да вършим работата си, както винаги. Ще продължа да се грижа за пациентите си, Защото съм горда и влюбена в работата си!“, пише Алесия Бонари.

„Това, което призовавам всеки, който чете този пост, е да не осуетяваме усилията, които полагаме в момента. Нека бъдем безкористни, да останем вкъщи и по този начин да защитим по-крехките. Ние, младите, не сме имунизирани срещу коронавируса, ние също можем да се разболеем, или по- лошо. Но аз не мога да си позволя лукса да се върна под карантина. Трябва да отида на работа и да изпълня своята част. А ти трябва да свършиш твоята. Моля те“.