Все още има надежда и за „закъснелите” туристи, решили да отидат на почивка за Великден в страната или чужбина. Въпреки че, до празниците има още две седмици, голяма част от хотелите вече са заети. Има и такива обаче, които се надпреварват с оферти тип в „последния момент”. Както за всички празници и тази година, доста от предложенията  се равняват по цени на тези в чужбина, та дори са и по-скъпи. Къде ще сравняваш ти Виена или Венеция със Сандански, Правец или Разлог. Да, ама в Сандански ще спиш в петзвезден хотел и ще релаксираш в лъскаво спа с всички екстри, а до австрийската столица ще пътуваш в автобус и ще спиш в някой хостел. Така поне разсъждават голяма част от българите, готови да дадат 2 бона за три дни в Балчик, само и само да се тагнат от някой луксозен хотел.

Тази година Великден е на 8 април, което доста затрудни туроператорите. Все още е студено, а според прогнозите градусите ще паднат още – именно затова хората предпочитат да са на планина, отколкото на нашето или гръцкото море. За успокоение на туристическия бранш на Черноморието ще кажем, че следващите години няма да е така – Великденските празници се падат в края на април и дори в началото на май.

По официални данни около 280 хил. българи ще празнуват празника по хотели в България, а близо 50 хил. почиват в чужбина. Според експерти, тази година ще има ръст в цените – около 7,5%, като причината е в догонването на качество чрез преодоляване на проблема с персонала.

В България се очаква най-много хора да посетят спа курортите във Велинград, Хисаря и Сандански, както и планинските курорти – Банско, Боровец и Пампорово. По морските курорти у нас се очакват доста румънски туристи.

Ето и някои от офертите, които могат да бъдат намерени в момента в промоционалните сайтове:

На море през април

Започваме с тези на морето, въпреки ниските температури има и такива ентусиасти, които ще прекарат Великден в някой от курортите. Хотел пет звезди в Балчик с включен All Inclusive за три нощувки за двама души струва 868 лева.

Три нощувки с вечери и закуски в Слънчев бряг за двама ще ви струва 639 лева. Цената през лятото сигурно във въпросния хотел ще е по-ниска! И все пак на морето има и по-ниски офери. Две нощувки с вечери и закуски в Елените за двама ще ви струва 181 лева, само че хотела е тризвезден.

Три нощувки в Сандански за ЕДИН човек плюс закуски и единствено празничен обяд ще ви струва само 700 лева.  Цената за двама автоматично скача на 1400 лева., като добавим и разходите за храна и транспорт ударихме 2 бона. Да, ама е петзвезден хотел – както казахме  - друго си е кефа за три дни! (Само да поясним, че става въпрос за оферта от промоционален сайт, т.е. цената е намалена)

Четиризвезден  хотел в Правец за три нощувки с осигурени закуски и вечери ще ви струва 525 лева за двама.

И тази година цените във Велинград са едни от най-високите. Петзвезден хотел със закуски и вечери за три нощувки на човек е 528 лева. Друг хотел, само че с една звезда по-малко предлага същата оферта, само че за двама на цена от 570 лева.

Банско

Доста по-ниски са цените в Банско, там хотели има много – конкуренцията е голяма и все още има много места.  Хотел четири звезди, например  с три нощувки, вечери и закуски излиза 375. Подобна е и цената на база All Inclusive. В офертите влиза и ползването на СПА.

Съвсем близо до Пловдив пък в Стрелча има оферта за три нощувки за двама с вечеря и закуски в къща за гости за цена от 180 лева. За същите екстри, само че в Цигов чарк пък ще платите 249 лева.

Искате да наемете вила?

Има оферти и за наем на вила. Ако сте компания от 12 човека може да наемете къща край Огняново за четири нощувки за цена от 2000 лева. Това ще ви излезе по 166 лева на човек, т.е. по около 40 лева на вечер. 3 нощувки за 16 човека в семеен хотел в Цигов чарк ще ви струва 1050 лева.

В чужбина...

Българи пък ще прекарат Великденските празници в Румъния – около 4000. Най-много по традиция ще празнуват в Гърция – около 26 хил. Очаква се 5000 души да отидат в Сърбия, а близо 2500 – в Македония.

Както за Коледните празници, така и за Великденските Сърбия предлага изключително примамливи оферти – хотел три звезди, три нощувки, закуски и вечеря и транспорт – само за 290 лева на човек.

В Скопие пък, за две нощувки със закуски и транспорт ще платите 145 лева.

Великден в Гърция?

Не липсват и оферти за Гърция, като ценовия диапазон е огромен – за всеки джоб! Три нощувки в Ламенария в остров Тасос с включени закуски и вечери ще ви струват 195 лева на човек. Същата оферта, само че в Катерини Паралия ще ви излезе 297 лева. И нещо в другата крайност – петзвезден хотел в Александруполис за двама ще струва 858 лева. 4 нощувки в Санторини пък са 419 лева – този път и с включен транспорт.

Все още има варианти и за организирани екскурзии – може да посетите Загреб, Венеция и Верона за три дни са цена от 197 лева.

И за финал едно предложение за австрийската столица, където три нощувки ще ви струват 700 лева, като в цената е включен и самолетния билет.  За сравнение толкова излиза и офертата на петзвезден хотел в Сандански, само че там транспорта си го плащате сами…