„Сътрудничеството между НАТО и ЕС в областта на отбранителното производство, всестранното осигуряване и помощта за Украйна остава ключово за избягване на дублиране на усилията, постигане на допълняемост и ефективно използване на националните и общите ресурси“, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в Брюксел, предаде БТА.

Той участва в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. По време на заседанието той заяви още, че на национално ниво страната ни полага усилия за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия, разработила е Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. и вече надвишава 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана. 

Форумът започна с работна сесия с участието на министъра на отбраната на Швеция. Във фокуса на дискусиите бяха актуални въпроси, свързани с възпирането и отбраната като част от подготовката за срещата на върха във Вашингтон. Съюзниците разгледаха справедливото разпределение на тежестите и отговорностите и обсъдиха изпълнението на обновения ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP), при който инвестирането на 2% от БВП в отбраната е минимален праг, а не таван. За поредна година е отбелязан ръст на разходите за отбрана в съюзен мащаб. 

Съюзниците се обединиха около мнението, че в един по-опасен и конкурентен свят следва да продължават да инвестират повече в НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че подкрепата за Украйна е пример за реално трансатлантическо споделяне на отговорностите на практика. Министрите на отбраната обсъдиха още прилагането на Плана за действие в отбранителното производство (DPAP), който цели увеличаване на отбранителното производство, подобряване на оперативната съвместимост, подкрепа и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база. Потвърдена бе и необходимостта от повишаване на производствения капацитет на отбранителната индустрия. 

Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО завърши с работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната с участието на Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министъра на отбраната на Швеция. Дискусията обхвана дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна, прилагането на Многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс, както и Годишната национална програма на Украйна. По време на заседанието министър Тагарев подчерта, че България продължава да разглежда възможности за предоставяне на ефективна подкрепа на Украйна - както военна, така и хуманитарна, в рамките на националните възможности.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров представи актуална информация за войната в Украйна, както и плановете за реформи в страната. Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ на страната. Те подчертаха своето убеждение, че подкрепата за Украйна е в интерес на тяхната собствена сигурност. Заседанието на Съвета НАТО-Украйна се състои в навечерието на втората годишнина от началото на бруталното и непровокирано нападение срещу Украйна, което е важен сигнал за продължаващата подкрепа на Алианса за Украйна.

В Брюксел министър Тагарев имаше двустранни срещи с министри на отбраната на съюзнически държави и с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи. Бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на НАТО и подготовката за срещата на върха във Вашингтон. По време на тристранна среща с министъра на отбраната на Албания Нико Пелеши и министъра на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска бе обсъдено значението на коридор номер 8 за военната мобилност и за икономическото развитие на страните. 

От Брюксел министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава за Мюнхен, където в периода 16-18 февруари ще участва в традиционната Мюнхенска конференция по сигурността.

България е сред държавите от НАТО, които тази година постигат целта за разходи за отбрана, равни на два процента от БВП, съобщи по-рано днес пред журналисти в Брюксел министърът на отбраната.