„Ако няма въведена епидемична ситуация, тогава слагането на ваксина на бебета на по-малка възраст, е подмяна на действащата сега наредба. За това е нужно оперативно време, задължително трябва да се чуе мнението на експертния съвет по имунизациите, може би и на експертния съвет по педиатрия“. Това коментира епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

„Има период на обществено обсъждане, в който наредбата и нейната промяна ще трябва да бъдат изложени публично и да се чуят мненията на лекарските колективи, родителски организации, заинтересовани страни. Говорили са се прибързани неща“, посочи още той.

„Дали ваксината ще се постави на месец и половина, или два, няма толкова голямо значение. Още от миналата година предупреждавам за коклюша. Най-важното е да се пазят новородените“, заяви проф. Кантарджиев.

По думите му се говорели неверни неща за антибиотиците – че не действали.

„Според данни на Центъра по контрол на заболяванията в Стокхолм лекарството при коклюш е антибиотик, който обаче трябва да се даде рано. Даването на антибиотик две седмици след проявата на пристъп на кашлица, няма никакво действие. Затова трябва да се дава антибиотик рано, по епидемични показания“, посочи проф. Кантарджиев.

Той коментира и профилактиката с антибиотик.

"Ако се окаже, че ваксинирани деца са носители, те могат да вземат такъв", посочи експертът за БТВ.