Днес е наложена принудителна административна мярка на ТЕЦ "Брикел" ЕАД, гр. Гълъбово, с която се спира дейността на Горивна инсталация за производство на топлинна енергия със заповед на директора на РИОСВ Диана Искрева. Спирането се прилага чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на съоръжения в инсталацията, със срок на действие до потвърждаване изпълнението на технически мерки за спазване на нормите за допустими емисии (НДЕ) и условията в комплексното разрешително, съобщи за БТА директорът на РИОСВ - Стара Загора.

Заповедта е връчена на 29.07.2022 г., в 13:30 ч., на Изпълнителния директор на Дружеството.

Със Заповед №РД-08-116/29.07.2022 г. на Директора на РИОСВ - Стара Загора, в изпълнение на заповедта, е определена комисия, която да извърши пломбирането на съоръжения в инсталацията.

При връчването на първата заповед, от страна на Дружеството е представено мотивирано писмо до Директора на РИОСВ - Стара Загора, с обосновка и общо описание на причините, поради които централата не може да бъде спряна моментално, а е необходимо технологично време до безопасното ѝ привеждане в покой и предотвратяване на опасността от аварии.

По настояване на Директора на РИОСВ - Стара Загора, Дружеството изготви План за цялостно спиране работата на съоръженията в "Брикел" ЕАД и декларира максимално кратки срокове за безопасно извеждане от работа на горивната инсталация.

В изпълнение на плана на 29.07.2022 г. беше извършено пломбиране на съоръженията за подаване на гориво от площадката на ТЕЦ "Брикел" към котлите.