Още не са отминали Великденските празници у нас, а лятото вече е тук! Радваме се на топло и приятно време през април. От няколко дни в Пловдив дневните температури гонят 30 градуса, а днес дори ги достигнаха.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) отичта за днес, че най-топло е било в Силистра. Там термометрите са отчели 33 градуса. Толкова е максималната температура, която от НИМХ даваха за Пловдив за днес, но тя не беше достигната.

Температурни рекорди, обаче, са отчетени в няколко града – измерени са рекордни температури в Плевен, Кнежа и Търговище.

В Плевен към 14ч измерената температура е била 31 градуса, а в Кнежа 31,7 градуса. И в двата града е подобрена рекордната температура от 27,8 градуса за 15 април, отчетена през 1950 г. в Кнежа и през 1961 г. в Плевен, показва справката на плевенските метеоролози. 

31,6 градуса са отчели термометрите в Търговище. До този момент максималната измерена температура в града е от 2000 година и е била 25,8 градуса, каза ръководителят на Метеорологичната обсерватория в областния град Красимира Стойчева. Според данните на институцията, максималната температура за месец април е 33,5 градуса, отчетени на 10 април 1985 г. По думите на специалисти гоним този рекорд, тъй като в следобедните часове има вероятност температурите да се покачат още малко. Най-студено на 15 април е било през 1996 година, когато в регистрите са записани минус 0,5 градуса.

Температурен рекорд е регистриран във Варна - 30 градуса и 3 десети. Това е с близо осем градуса повече от предишния рекорд от 1930 година, когато на 15 април са измерени 22.6 градуса.

Рекордна е температурата и в Ловеч - 33 градуса. Така е подобрен с над 6 градуса досегашният рекорд за този ден - 26 градуса и 6 десети, измерени през 1950 г.

Температури над 30 градуса бяха измерени на много места в страната в ранния следобед. В 15.00 часа в Русе беше 33 градуса, във Велико Търново, Монтана и Хасково 31, в Пловдив, Бургас, Видин, Шумен, Разград, Добрич, Силистра и Кюстендил бяха отчетени 30 градуса, в Стара Загора 29, в София, Благоевград, Сливен и Кърджали – 28 градуса.  

Утре отново се очаква да бъде предимно слънчево, но след обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Това ще понижи максималните температури и те ще са между 27° и 32°, като за Пловдив отново се очакват около 30°.