Фиксирани цени за скарата и бирата по време на традиционния Роженски събор, който тази година ще се проведе от 19 до 21 юли, обещават организаторите.

Според наложения регламент кюфте и 500 ml вода трябва да се продават до 1,50 лв./брой, наливната бира - до 2,50 лв., пържени картофи - до 3,00 лв.

Това обаче накарало няколко търговци да се откажат от предварителните си намерения да наемат ресторант на поляните на Рожен, защото сметките им не излизали.

"Нямам притеснения от въведените ограничения в цените на събора в Рожен. Няма да има проблем, имаше 1-2 обекта, които се отдръпнаха, но мисля, че това не е съществено", коментира пред Trafficnews изпълнителният директор на Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето" Симеон Караколев, който съвместно с Община Смолян организират събитието.

"Цените не сме си ги измислили, тe са сондирани от региона и много други места, но не мисля, че фокусът на такова събитие трябва да пада върху цената на кюфтето и кебапчето", каза още Караколев. По думите му трябва да се балансира между обществения интерес и този на търговците.

На територията на събора ще има общо 11 ресторанта, като те ще бъдат оборудвани с витрини и автомати за бира, а в наемната цена между 8 и 10 000 лева е включена и консумацията на ток.

Бюджетът, предвиден за организацията на събора, е около 420 000 лв., а община Смолян предоставя от бюджета си 80 000 лв, Министерството на туризма отпуска 10 000 лв, а Министерството на земеделието и храните 40 000 лв.

Очаква се и Министерство на културата също да подкрепи финансово събитието.

По време на събопа ще има Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор, мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“, специализирани изложения на различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи; млечни и месни храни от фермата; селскостопанска техника и оборудване, фермерски състезания и конни атракции.

Предвидени са също надигравания на нестинари, народни веселби и вечерни концерти. ще има и конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носияи атрактивното и представяне.

Специален гост на събора трябва да бъде президентът Румен Радев, похвалиха се организаторите.