В Министерство на отбраната се работи интензивно за изграждането на инфраструктурата за новия боен самолет F-16, така че да бъде постигната оперативна готовност на трета авиобаза в предвидените срокове на авиобаза „Граф Игнатиево". Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев в рамките на днешния парламентарен контрол. Изказването му беше в отговор на питане на народния представител от "БСП за България" Манол Генов, свързано с етапа на реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" и оставащото време за доставка на първите изтребители F-16.

В отговора си Тагарев посочи, че анализът на изпълнението е наложил приоритизиране на обектите, като същите са разделени в основно две направления – обекти, пряко свързани с самолетите Ф-16, и такива свързани с подобряване на съществуващата инфраструктура. Фокусът на усилията е за постигане на максимален напредък и успешно приключване на изпълнението на договорите, които са пряко свързани с приемането на самолетите, добави министърът в оставка.

Тагарев съобщи, че е планирано окончателното приключване на договорите, които са свързани с приемането на самолетите и за които е необходимо сертифициране от американската страна, да се реализират до края на тази година.

Той обобщи, че инвестиционният процес е стартирал, без да е била налице цялостна концепция за необходимата инфраструктура и при липса на пълна информация по отношение специфични изисквания към обектите. По думите му това е довело до преработване на проектите и продължително съгласуване в процеса на работа. Заради високите нива на инфлацията изпълнителите са информирали Министерството на отбраната (МО) за невъзможност от изпълнение на договорите, добави той.

Тодор Тагарев разясни, че МО е предприело мерки в резултат, на които 18 договора са индексирани, при условията на методика за изменение на цената на договора за обществени поръчки в резултат на инфлация, приета с постановление на Министерския съвет. Други осем договора са в процедура по прекратяване, тъй като фирмите са информирали министерството, че не могат да изпълнят заданието. По думите му това е наложило МО да предприеме последващи действия по провеждане на обществени поръчки и сключване на нови договори и обобщи, че вече са прекратени три от тях и са сключени нови за изпълнение. Предстои да бъдат прекратени пет договора, след което ще бъдат проведени обществени поръчки, добави Тагарев.

МО полага усилия за навакса натрупаното изоставане. Очакванията са изпълнението на дейностите да бъде съобразено със заложените времеви графици и съгласно поетите ангажименти за придобиване на самолетите F-16 Блок 70, но рисковете остават, добави той, пише БТА.