"Всички се надяваме, че цените ще се запазят до настоящите нива. Последните дни цените са надолу, надявам се това да продължи. Въвеждане на пределна цена за руския нефт би изправило Европа пред сериозен проблем", това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация относно проблема с горивата. 

"Можем да видим какво се случва в други държави, където има таван на горивата. Например в Унгария се получи един огромен дефицит, доведе до недостиг на пазара на горива и до затваряне на бензиностанции. Не мисля, че в нашата страна имаме нужда от подобно нещо", коментира Бенчев предложението да има таван на цената на горивата.

"Отстъпката от 25ст. е гарантирана със 150 милиона лева от държавата, предстои да видим до колко е ефективна. Нещата за момента вървят добре, въпреки някои първоначални проблеми, които изчистихме. По данните, които имаме от НАП, за около 10 дена отиват 9 млн. лева на месец, тоест парите трябва да стигнат за около 5 месеца. В най-лошия случай ще стигнат до началото на декември или края на ноември", каза още той пред Би Ти Ви. 

"Ситуацията с газа е доста тежка. Според мен служебното правителство трябва да търси начин да ни гарантира това, което ще ни е необходимо за зимата. Трябва да се търсят посредници. Ако не искаме да получим газ от "Газпром", ще трябва да използваме посредници, а това разбира се ще доведе до оскъпяване. Надявам се да намерим решение, но дори да намерим количества, цената ще бъде доста по-висока и това ще има последствия върху потребителите", каза Светослав Бенчев за проблема с газа.