На заседание на Светия Синод се очаква да бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца.

9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Вчера, обаче, пловдивският митрополит Николай заяви в официално съобщение на страницата Пловдивската света митрополия, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. 

Старозагорският митрополит и говорител на Св. Синод на БПЦ Киприан преди дни вече съобщи, че първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това патриарх. Той каза още, че Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан ще бъде временен наместник-председател на Светия Синод.

Той ще организира провеждането на избора на нов патриарх на Българската православна църква. 

Пловдивският митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриархТака сега осем митрополити могат да бъдат избрани за глава на БПЦ