„Обичаме те, Мастер !”. Така студентите от Националната академия за театрално и филмово изкуство се обърнаха към Стефан Данаилов след тъжната новина за неговата кончина.  Тя завари възпитаниците от последния випуск на Ламбо преди репетицията за техния дипломен спектакъл  „Лодкарят“ от Джез Бътъруърт, който ще бъде показан на 29 и 30 ноември на Голямата сцена в НАТФИЗ.  

Стефан Данаилов живо се интересувал как младежите се справят с ролите. Днес повечето от тях бяха обляни в сълзи, но въпреки това не отмениха репетицията, защото искат да почетат своя учител със спектакъл, с който той би се гордял.

„Надявахме се до последно Мастера да се оправи и да може да ни  гледа. Да дойде да ни даде кураж, да ни нахока, така, както само той умее. Сега вярвам, че ни гледа и пожелава успех отгоре. Мисълта, че е с нас ни държи и ще продължи да ни държи”, разказа пред TrafficNews дългогодишният асистент на Ламбо в НАТФИЗ Сава Драгунчев, който е и актьор в Народния театър. Според него най-важното, на което Данаилов е научил своите ученици, е да бъдат първо добри хора, а после и добри актьори.

„Мисля, че любимата му роля беше да бъде наш учител. Тези над 200 души, които той поведе през театъра, са доказателство за това, че най-любимото му нещо в тоя живот беше да бъде сред млади хора, да ги дарява с безгранична любов и от тази любов той се хранеше. Това е най-важната му роля. Поколения български артисти ще бъдат по сцените и по екраните благодарение на него“, каза още Драгунчев, който е и сред най-близките приятели на Данаилов.

В последния клас на  Ламбо учат Йордан Ангелов, Цветан Апостолов, Боряна Бабанова, Радина Боршош, Филип Буков, Роберт Ваханян, Явор Вълканов, Дона Вълова, Петър Данов, Анджелика Джамбазова, Стела Димитрова, Георги Краев, Велислава Костадинова, Божидар Мицев, Габриела Накова, Пепа Николова, Недиляна Павлик, Антон Порязов, Марин Рангелов, Живко Сираков, Румен Троев. Вижте как те се обърнаха към своя Мастер:

 

В пост в социалната мрежа те припомниха и някои от незабравимите роли на своя учител, спечелил през годината любовта на хиляди българи:

„Стефан Данаилов in memoriam ! В театъра и киното той завинаги е Майор Деянов, Борис I, Иван Кондарев, Дон Жуан, Бойчо Огнянов, Хамлет, Шейлок, Дантон, Дон Кихот, Тригорин, Дулитъл, Абел Знорко, Джейк, Фердинанд, Бирон, Синебирски, Княз Алесандро Медичи, Михаил Деветаков, Алберт Коен, Сава Попович, Кръстникът, арх. Иван Цолов, Великов – Слънцето, Дантон Тахов – „Тахана“, Ювиги хан, капитан Васил Алтънов, Панчо, Манол Салабашев – „Лебеда“, Пантер, Тома, Веселин – Веско... Стефан Данаилов е и ще продължава да бъде най-значимата фигура на българската сцена и екран. Но и проф. Стефан Данаилов е щастлив да бъде Мастера за нас, неговите студенти в Националната академия за театрално и филмово изкуство. И никога няма да има друг актьор, преподавател и човек, който да го замени в сърцата ни, в сърцата на публиката и десетките млади хора, които улови за ръка като баща, вдъхнови и поведе из очарованието на Мелпомена. МАСТЕР, ОБИЧАМЕ ТЕ!"

Стефан Данаилов и ролите, с които ще го запомнимOбрази от двата емоционални полюса - от комични до драматични, талантът на актьора бе безграничен

Почина Стефан ДанаиловАктьорът беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца