17 нови тунела са в различен етап на подготовка. Това каза регионалният министър Николай Нанков пред Нова тв.
„Някои в момента се строят, други се проектират, а за трети има предпроектни проучвания. 8 от тях са по АМ „Струма“. На варианта, който е избран в момента за Кресненското дефиле, са 5 малки тунела. 6 са новите тунела по автомагистрала Русе – Велико Търново“, обясни Нанков.

Министърът разкри и в какъв времеви порядък трябва да са готови тези 17 тунела. „2023 г. ще бъдат последните – тези в участъка на Кресненското дефиле. По-тежката тема е ремонтът на съществуващите тунели, които са 34. Ремонтират се поетапно“, разкри Нанков.

Относно строителството на магистрала до Калотина, министърът коментира, че в момента тече процедура по избор на изпълнител. 

„До месец ще финализираме тръжните процедури. Ако няма жалби, още тази година стартираме с изпълнението и в рамките на 2 години ще сме готови”, заяви Нанков.

По думите му до средата на годината ще стартира обществената поръчка и за скоростен път от Видин до Ружинци. „Забързахме се отново и с 1 месец по-рано ще започнем обществената поръчка за най-тежкия участък – между Ботевград и Мездра”, каза още министър Нанков.