Стотици жители на Белащица и селата от Родопската яка излязоха на протест срещу двете кариери над селото. Шествието се насочи от центъра на селото към кръговото кръстовище на разклона за Куклен и Брестник, придружено от десетки автомобили, които надуват клаксони, а хората скандират „Не на кариерата”, предаде репортер на TrafficNews.bg. Протестиращите плануват да блокират движението на кръстовището.

Поводът за недоволството им е инвестиционно намерение на предприятие, добиващо мрамор за трошен камък над населеното място. Местните жители се обявиха срещу разширяването на кариерата. Те се оплакват от прах и разбити от камионите пътища. Недоволни жители от от пловдивските села Белащица, Брестник, Марково, Гълъбово, Браниполе, както градовете Куклен и Пловдив, направиха протестно шествие от центъра на Белащица до Околовръстното шосе на Пловдив.

Вижте видео от протеста:

По данни на местния личен лекар, за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата. Хората настояват след изтичането на концесионния договор през 2021 година, той да не бъде подновяван. В същото време от компанията са заявили намерение да копаят на площ от нови 50 декара, за да добиват инертни материали. Предстои Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите да реши дали разширяването на кариерата има нужда от екологична оценка.