Автоинструктори излизат на национален протест в центъра на София. Над 1000 учебни коли се очаква да блокират движението по булевард „Цар освободител”.

Инструкторите настояват да бъде отменена заповедта, с която броят на часовете по кормуване се увеличава от 31 на 42. Според тях, това прикрива корупционна схема. 

Протестиращите се събират на  площад „Александър Батенберг”. Те са заявили, че се очаква да бъдат над 1000 учебни коли. От Столична община е осигурен само този паркинг. Коли прииждат от булевардите „Цариградско шосе” и „Ботевградско шосе”.

„Има сключен договор за разработване на електронна система за проследяване на обучението през юни месец 2018г., а всъщност в работната група решение за такава система се взима през месец юли. Как така един договор бива сключен още преди да е взето решение за тази концепция?”, каза Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз пред Нова телевизия.

„Наистина има сключен договор за разработване на концепция, като договорът и разработката по него все още не са приети. Утвърденото от министъра на образованието е промяна в учебната документация, която е обвързана с промяна в Наредба 37, регламентираща реда за обучение. Към този момент промяна в същата наредба не е предвидена, ако не се постигне съгласие с бранша. Не е възлагана разработка на софтуер или система, а само концепция за обучението. Ще се приеме ли в този вид, зависи от това дали браншът е съгласен да има такъв контрол”, коментира Бойко Рановски, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация”.

„Вероятно часовете за кормуване трябва да бъдат повече. Този въпрос е доста по-комплексен. Имаше много различни мнения, като предложенията бяха часовете да се увеличават доста повече – 41 или 50 часа”, заяви Чавдар Здравков, член на работната група за актуализация на учебната документация.

В ранния следобед автоинструкторите се придвижиха до образователното министерство, където разговарят с образователния министър Красимир Вълчев и заместника му Таня Михайлова. След това ще дадат брифинг от министерството, а протестиращите ще се отправят към транспортното министерство.