Подкрепа за Украйна изразиха и от НАТО и ЕС за втората годишнина от началото на войната.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерите на Белгия Александър Де Кро, на Италия Джорджа Мелони и на Канада Джъстин Трюдо пристигнаха в Киев, за да отбележат втората годишнина от началото на руската агресия в Украйна.

“Повече отвсякога стоим твърдо зад Украйна - финансово, икономически, военно и морално. Докато страната най-после стане свободна”, заяви Урсула фон дер Лайен.

В специално изявление генералният секретар на НАТО заяви, че обстановката на бойното поле остава изключително тежка. Според него целта на президента Путин да доминира в Украйна не се е променила и няма индикации, той да се готви за мир. Столтенберг коментира, че Украйна не се е разпаднала за седмици, както мнозина се се опасяваха и е успяла да си върне половината от територията, заграбена от Русия.

Генералният секретар на на НАТО каза, че през последните дни и седмици съюзниците от Алианса са обивили нови пакети от помощ на стойност милиарди долари. Помощта обхваща ключови способности като артилерийски боеприпаси, противовъздушна отбрана и бойни лодки, както и оборудване и резервни части за F-16, дронове и оборудване за разминиране.

“Президентът Путин започна тази война, защото искаше да затвори вратата на НАТО и да откаже правото на Украйна да избере своя собствен път. Но той постигна точно обратното: сега Украйна е по-близо до НАТО от всякога”, каза Столтенберг.

Шефът на Алианса заяви, че НАТО помага на украинската армия стане все по-оперативно съвместима със съюзниците. Той припомни, че НАТО и Украйна ще отворят нов съвместен център за анализи и обучение в Полша.

“Украйна ще влезе в НАТО. Не е въпросът дали, а кога”, допълни Столтенберг.