Правителството на Германия застава категорично и единодушно зад пълноправното членство на България в Шенгенското пространство. Това заяви пред БНТ министърът на вътрешните работи Нанси Фезер, която е на посещение у нас.

Вътрешните министри на България и Германия посетиха Тристранния контактен център на ГКПП "Капитан Андреево".

"За федералното правителство беше от решаващо значение България да изпълни критериите, поставени от ЕК по отношение на членството на България в шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха изпълнени още миналата година. Вече ще имаме и колеги на летището в София които ще подкрепят своите български колеги в работата", посочи Нанси Фезер, министър на вътрешните работи на Германия.

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов благодари за високата оценка и подпрепата на Германия и каза, че МВР си върши отлично работата по отношение на нелегалните мигранти.

"От началото на годината до момента незаконно са опитали да преминат българо-турската граница малко над 7000 граждани на трети страни. За същия период на миналата година те са били над 27 000", каза той.

Стоянов напомни и за последните скандали около агенция "Митници" и МВР, които според него нанасят тежка репутационна щета за вътрешното министерство.

"Нашата задача ще е максимално бързо да оправдаем ни доверието на българските граждани и нашите европейски партньори. Тук е мястото да поздравя ДАНС, прокуратурата и комисията за противодействие на корупцията", коментира Стоянов.

Посещението на федералния вътрешен министър у нас показва подкрепата от страна на Германия, защото такава визита не е имало от 2008 година.