Църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград, която тази година ще отбележи своята 150-годишнина, се нуждае от ремонт.  Построена е по време на Възраждането - през 1871 година. В храма има красив иконостас и много икони. В него са работили зографи от Дебърската художествена школа. Сред тях и видният български представител зограф Нестор Трайков, който е автор на иконите от царския род на иконостаса и на храмовата икона на Свети Георги. Братята зографи Михаил, Пане и Теофил Гюрчинови също са работили в този храм. 

 

Църквата се подготвя да посрещне празника си молитвено и с опит да се извършат ремонти. През годините храмът е не само вярата, но и историята и паметта на родопчани. В двора на църквата е построено и взаимно училище, което днес привлича местни и чужди туристи, а симбиозата между храма и училището напомня, че всяко учение е път към доброто, а Бог е любов. Община Златоград ще подпомогне с 5 хиляди лева неотложните ремонтни дейности за православния храм. 

Обявена е кампания за събиране на дарения. От църковното настоятелство призовават всеки да се включи с дарение към храма, посветен на един от най-обичаните светии, почитан от християни и мюсюлмани.

За целта има обявена дарителска сметка.

Църква “Св. Георги” - Златоград

Банка ДСК IBAN:

BG26STSA93000000473855

BIC: STSABGSF