"Обвиненията към мен и работата ми са несъстоятелни." Това заяви бившият директор на НАП Румен Спецов пред БТВ.

Той е доволен от работата на НАП под негово ръководство и призова оценката на неговата работа да бъде дадена от Министерство на финансите, Министерски съвет и бизнеса. Румен Спецов не възприема като проблем своята смяна - има нов премиер, нов финансов министър и той си определя своя екип.

Спецов заяви, че никога Асен Василев не се е месил в неговата работа, с Василев се работело лесно и диалогично, като е чел всеки един доклад на НАП.

Бившият шеф на НАП е бил разпитван от прокуратурата по казуса с неговата фирма и продължава да няма никакви притеснения по казуса.

НАП не може самостоятелно да си определя плана за приходите, а това е един непрекъснат процес заедно с Министерство на финансите. МФ получават ежедневно информация по видове данъци, която се анализира и се прави прогноза за тримесечието и за цялата година, обясни Спецов.

В ресорното министерство са в течение на всичко около приходната част. Министърът на финансите не може да прави своята разходна част, ако не знае какъв приход очаква, обясни бившият шеф на НАП. Очакваните приходи за 2022 г., които НАП трябва да събере са 31.5 млрд. лв.

Той уточни, че към 31 юли задълженията на "Булгаргаз" към НАП са малко над 100 млн. лв. През месец юни дружеството покрило задълженията си за данъчен период за април месец. "Топлофикация София" дължала много повече пари към приходната агенция. Няма бездействия на НАП, приходната агенция не е действала самостоятелни, а винаги в пряко взаимодействие в Министерство на финансите, увери Спецов.

Спецов добави, че предстои разговор дали да влезе в листите на "Продължаваме промяната" за предсрочните избори или не. Той няма амбиция и желание за развитие в политиката.