Десетото юбилейно шествие "София Прайд" ще се проведе в столицата. „Различни хора, равни права!“ е мотото тази година. За пореден път организаторите и участниците ще настояват за равни права на всички, независимо от сексуалната им ориентация и техния избор.

Засилени мерки за сигурност, повече полиция, стотици униформени ще бъдат ангажирани с опазването на реда в столицата.

Седмици преди провеждането на „София Прайд” срещу събитието реагира Българската православна църква. В официална позиция Светият синод нарече шествието „демонстрация на греха”. 

ВМРО поиска забраната на парада като заплаха за обществения ред и като събитие, чиято охрана изисква сериозни средства, предаде Нова.

Днес ще се проведе първият у нас национален Поход за семейството във Варна, Пловдив, Русе, Бургас и София. Предстои и концерт в подкрепа на семейните ценности пред НДК, както и шествие „Да запазим децата от разврата“.

Предстоящите шествия налагат и промени в движението в София. На сборните пунктове за шествията – Народно събрание, в Княжевската градина и пред билетния център и пилоните на НДК - ще бъдат изградени буферни зони за участниците.

В обособените зони няма да бъдат допускани хора в нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети. При необходимост по маршрутите на шествията движението ще бъде спирано и възстановявано поетапно.