Собственикът на „ТАД Груп” Иван Тодоров, който е обвинен в кибертероризъм заради хакерската атаката срещу НАП, при която бяха източени данните на над 5 милиона българи, иска да излезе на свобода. Днес второинстанционният съд трябва да реши дали да наложи на бизнесмена по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража”.

Тодоров беше задържан на 30 юли, когато доброволно се предаде на властите, след като се върна от командировка в Канада. През миналата седмица на заседание Специализираният наказателен съд беше категоричен, че ако бъде освободен собственикът на „ТАД Груп” може да извърши  друго престъпление или да попречи на разследването.

Обвиняеми за хакерската атака срещу НАП са също служителят на фирмата Кристиян Бойков, който според прокуратурата е извършител на извличането на данни, както и търговският директор Георги Янков. И двамата са на свобода срещу парични гаранции в размер на 20 хиляди лева. Според разследващите обаче поръчител на престъплението е именно Тодоров, който наредил на служителя си Бойков да хакне системата на Националната агенция по приходите.

Преди малко повече от месец в интервю шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментира, че е напълно възможно Кристиян Бойков да стане основен свидетел по делото срещу шефа си, тъй като в възможно да е бил подведен. Няколко дни по-късно обаче на заседание в Апелативния спецсъд се оказа, че 20-годишният пловдивчанин иска да свидетелства, но в защита на Тодоров. Магистратите обаче категорично отказаха това да се случи в заседателната зала, тъй като все още тече досъдебно производство и разпит на свидетели пред съда не са нужни.

В началото на август собственикът на „ТАД Груп” беше освободен срещу парична гаранция в размер на 100 хиляди лева. След решението на първата инстанция обаче и двете страни по делото обжалваха. Тодоров искаше гаранцията му да бъде намалена, а пък прокуратурата настояваше той да бъде върнат обратно в ареста. В крайна сметка пефът на „ТАД Груп” беше задържан веднага след заседанието и откаран отново в следствения арест.

По време на последното заседание в Апелативния спецсъд прокуратурата представи и нови доказателства срещу Тодоров.

„Тази вечер НАП заминава. Ударихме на бате Бойко машината и окрадохме всички документи”. Това написал в общ чат в  мобилното приложение Telegram обвиненият за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков броени часове преди да гръмне скандал с източените данни, разказа държавното обвинение. Неговият шеф в „ТАД Груп” Иван Тодоров пък му отговорил: „"Да ги криптираме целите и да ги питам след 2 дни нямат ли нужда от киберсигурност, даже няма да ги питаме”.

Експертиза от охранителни камери в офиса на "ТАД Груп" пък установила как Тодоров коментира с неизвестен по телефона хакнатите данни на НАП. Бойков от своя страна  се заканил още през март, че ще хакне сървъра на приходната агенция, за което стана ясно в средата на юли. Той заявил това пред своя колега в „ТАД Груп”  Ахмед, който е един от свидетелите по делото за кибертероризъм.

Според него Кристиян бил много близък и с Янков, а двамата често излизали на тересата да пушат и да си говорят тайно, така че другите да не чуят.  Бойков пък постоянно критикувал държавата и нивото на киберсигурността.

Друг свидетел Иван Петров, който също бил в компанията на Тодоров, заявил, че фирмата работела с компании, които желаели да им бъдат тествани платформите за сигурност, но понеже клиентите не били достатъчно, шефът наредил да се хакват системите и на други дружества, които изобщо не подозирали за това.  Според прокуратурата в  подкрепа на това били и показанията на Георги Захариев от фирмата „Динамо България,  който бил разпитан вчера като свидетел. Той обяснил, че никога не е работил с „ТАД Груп”, но от фирмата на Тодоров били хакнали тяхната система и имали данните им.

 

Прокуратурата пусна разпити със свидетели, хакнати от Тад ГрупЧаст от тях нямат представа как тяхна информация е стигнала до хакерите