Протоколи от разпити със свидетели пусна прокуратурата. Те са с управители и собственици на фирми, данни от чиито сървъри и сайтове са намерени компютрите на обвиняемите Кристиан Бойков и шефът му Иван Тодоров. Те са обвинени в тероризъм след, като публикуваха лични данни на над 5 млн. българи и чужди граждани получени, чрез нерегламентиран достъп до сървърите на Националната агенция по приходите.

Протоколите от разпитите са със заличени лични данни и според прокуратурата не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази. Повечето от разпитаните свидетели декларират, че не познават и не са виждали Кристиан Бойков и шефът му Иван Тодоров, а за съществуването на Тад груп са научили от новините.  Те казват, че нямат представа как данни от сървърите им са достигнали до ТАД, но потвърждават, че са източени от техните сайтове и сървъри, които ползват. Сред данните има лична информация за клиенти, плащания, банкови карти, телефони, имейли и други.

Свидетел с инициали Р. П. разказва, че 25.07.2018г. му е препоратен имейл, който е изпратен от todorov_i@tad.group и е е подписан от Иван Тодоров /Ivan Todorov, Founder/. „В цитираното писмо беше посочена уязвимост в сайта на дружеството -****.bg от тип XSS. При успешно експлоатиране на този тип уязвимост има възможност за изпълнение на външен javascript и придобиване на session cookie на потребител в сайта… Успешното експлоатиране на този тип уязвимост, посочен в имейла на Тад Груп, дава възможност на трето лице да влезе в сайта с чужд профил и да придобие данните, дадени от клиента при неговата регистрация”,  разказва Р.П. Писмото от Тодоров завършвало с предложение за съдействие от тяхна страна. „Искам да поясня, че до този момент не бях чувал за Тад Груп, не сме се свързвали с тях и не сме се договаряли да извършват подобни тестове на сайта”, декларира свидетелят. След това от името на хакерската фирма са получени още няколко мейла. „От горепосочените писма става ясно, че представител на Тад Груп е извършил тест за сигурност на сайта на дружеството – ****.bg, категорично без нашето знание и съгласие очевидно, с цел да си натрапят услугите и да сключим договор за провеждане тестове за информационна сигурност с Тад Груп”, завършва свидетелят.

На 08.08.2019 г. в проведено съдебно заседание Апелативният специализиран наказателен съд взе спрямо обвиняемия Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“.

Фирмата майка от Калифорния "ТАД Груп" е подготвила искове във вашингтонския търговски арбитраж срещу България, тъй като целият бранд страда. Става въпрос за седемцифрена сума, която ще бъде поискана от държавата, каза Георги Стефанов, адвокатът на един от обвиняемите по делото за хакерската атака срещу НАП – Иван Тодоров, който е в ареста.

Протоколите може да видите ТУК.

Иван Гешев: Публикувахме доказателствата срещу "ТАД груп", след като ги представихме в съдаЗаместник главният прокурор подчерта, че няма процесуален проблем по отношение на изнесената информация