Директорът на Областната дирекция на МВР-София комисар Георги Григоров е подал рапорт за пенсиониране днес.

Официално мотивите не се посочват, но се предполага, че решението на Григоров да напусне системата е свързано със случая на избягалия затворник Владимир Пелов, който беше застрелян при престрелка в Ботевград.

Именно под шапката на Областната дирекция на МВР-София е и Районното полицейско управление в Ботевград, което понесе критики за несправяне със случая, съобщава Дир.бг.

Вчера комисар Григоров призна, че 39-годишният Марио Панчев, който уби Владимир Пелов, но после също почина от раните си от престрелката, е сигнализирал в полицията, че се чувства застрашен след бягството на рецидивиста от Софийския затвор в началото на април.

Преди седмица пък на официалния брифинг след убийството на Пелов в Ботевград, шефът на МВР-София заяви, че всеки сигнал за местонахождението на избягалия затворник е проверяван.

"Получавали сме над 10-15 на ден. Основната версия за убийството са неуредени финансови взаимоотношения между Пелов и Панчев. Нямаме оперативни данни за намеса на жена. Били са приятели в миналото и са имали общ бизнес. Сега на Пелов са му трябвали пари - това са възможните версии. Ако знаехме къде се е укривал, щяхме да го заловим", допълни тогава Григоров.

В същото време министърът на вътрешните работи Валентин Радев е освободил Григоров и заместника му. 

"В Ботевград направихме на място анализ. Чухме всички, чухме кметовете. Реших, че трябва да освободя ръководството на областната дирекция. Те не се справиха", каза вътрешният министър.

"Има някакъв дисбаланс, има нещо, което не е направено в цялата област и отговорност за това носят областните дирекции", каза той. По думите му решението на професионалното ръководство на МВР е да освободи ръководството на областната дирекция. Министър Радев поясни, че ръководството се състои от директора на областната дирекция София - област и неговия заместник.