Европрокуратурата разследва злоупотреба с европейски средства в Община Бойчиновци. Това обявиха от институцията.

„Извършихме претърсвания на няколко места в България, включително в офиси, принадлежащи на община Бойчиновци. Офисът ни в София води разследване на потенциална злоупотреба със средства на ЕС, включващо проект за ремонтни дейности на общинска пътна мрежа. По време на претърсванията бяха иззети множество документи и бяха разпитани свидетели”, пише още в позицията на Европейската прокуратура.

Според разследването на 9 юли 2019 г. община Бойчиновци е подписала договор за финансова помощ с Държавен фонд "Земеделие", свързан с изпълнението на проект на стойност 2,6 млн. евро (5 098 290 76 лв.) по Програмата за развитие на селските райони на ЕС за периода 2014-2020 г. В договора е предвидено, че крайният срок за усвояване на средствата, както и за подаване на искане за окончателно плащане, е 36 месеца от датата на подписването му. Оттогава срокът е удължаван неколкократно, но към днешна дата няма доказателства, че договорените дейности са изпълнени, или че проектът е приключен. Разследването, което се провежда с помощта на Главна дирекция „Национална полиция”, все още продължава, за да се установи естеството и обхватът на предполагаемите престъпни дейности.

Припомняме, че в няколко разследвания на Тина Ивайлова с GlasNews.bg ви показахме множество сигнали за злоупотреби в общината. Те бяха свързани със схема за изразходване на евросредства за ремонт на пътища.

„GLAS с Тина Ивайлова": Още сигнали за злоупотреби в община БойчиновциРазследване- Част 2: На ход са институциите

 

GLAS с Тина Ивайлова: Как се изразходват милиони евро в един от най-бедните райони в страната ни?5 млн. лв. европейски средства са отпуснати за ремонта за пътищата в град Бойчиновци и три околни села