Шофьори и кондуктори в масовия градски транспорт редовно пушат в превозните средства, показа проверка на TrafficNews.bg, която правим от няколко дни. 

Читател ни подаде нов сигнал относно нарушение, което системно извършват шофьорите на маршрутни линии в Пловдив, а именно да пушат необезпокоявано и най-нагло на работното си място, без да се притесняват от пътуващите пътници. Напомняме, че пушенето в градския транспорт е забранено, както от пътниците, така и от шофьорите.

Читателят ни, изпрати снимки, на които се вижда как шофьорът пуши, въпреки забраната. Това се случва в маршрутна линия №8 и то в присъствието на поне 10 пътника.

Читателят ни пита: „Как е възможно това да се случва всеки ден и то не само в тази маршрутна линия и нито един път, никой не се е осмелил да му направи забележка да загаси цигарата? Най-вероятно пътуващите се притесняват да не ги свалят на следващата спирка, ако изразят недоволство, но няма ли проверяващи, които да наложат съответните глоби?”

Читателят пита още: „Ако не си платя билета, ще ме глобят, а шофьорите, които нарушават закона, тях кой ще глоби?”.

Вчера ви показахме и как кондукторка кара пътниците да се таксуват сами - ВИЖТЕ ТУК

Припомняме, че пушенето в градския транспорт е напълно ЗАБРАНЕНО не само за пътниците, а и за шофьора и кондукторите. Нека видим и какво гласи закона по тази тема:

Според чл. 2, ал. 6 от наредбата за прилагане на Закона за здравето, отнасяща се до местата, на които не се допускат изключения по отношение на забраната за пушене:

Чл. 2. Не се допускат изключения от забраната за тютюнопушене във:

1. детски ясли, детски градини, училища и места за извънкласни форми на обучение – школи, кръжоци, клубове и др.;

2. висши училища;

3. културни учреждения – кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и др.;

4. интернет клубове;

5. помещения в обектите за производство и търговия с храни, в които се извършва съхраняване, подготовка, производство, приготвяне и търговия с храни, без залите за консумация на място в тях;

6. автобуси, тролейбуси, трамваи, вагони на метрото, микробуси на маршрутни таксиметрови линии и пътнически таксиметрови автомобили – както за пътниците, така и за водачите на превозните средства;

7. метростанции;

8. българските пътнически самолети;

9. асансьорите на всички видове сгради;

10. помещенията с обособени работни места.

Явно забраната за тютюнопушене в градския транспорт масово не се спазва не само от кондуктори, но и от шофьори, тъй като репортер на TrafficNews.bg залови кондукторка и шофьор на други превозни средства от масовия градски транспорт също да пушат - ВИЖТЕ ТУК

Ние няма да спрем да ви показваме хората, който нарушават закона! Ако и вие имате снимки, видео или информация за каквито и да било нарушения – изпращайте ги на имейл:redaktor@trafficnews.bg

 

TrafficNews.bg