3-годишният Стефан, който бе приет в болница със спукан череп и хематом, претърпя сложна животоспасяваща операция и излезе от кома, скоро ще бъде настанен при сестра си Габриела. Момиченцето от двойката близнаци, които са живели като затворници в дома на майка си Иванка Стефанова, бе настанена в Център за настаняване от семеен тип с постоянна медицинска грижа. 

Децата бяха недохранени - тежаха едва 9 килограма, растежът им е забавен, мускулите атрофирали, а комуникативните им способности изобщо липсват. Оказва се, че никой от блока в Пловдив, където е апартамента, в който са израснали, не ги е виждал или чувал. 

Стефан пострада сериозно при инцидент с паднал орнамент от стената и именно така участта им излезе на бял свят. Към момента момиченцето се развива прекрасно, съобщи шефът на дирекция "Социално подпомагане" Пловдив Надя Танева. Габриела е наддала значително, ходи, говори, храни се нормално, смее се. Момиченцето остава под постоянно лекарско наблюдение, но в Центъра, където се социализира.

Нейният брат Стефан скоро ще бъде изписан от болницата и ще бъде настанен при сестра си в ЦНСТ.

"Децата трябва да бъдат под медицински надзор, докато изцяло не се възстановят физически. Работи се усилено за тяхното здраве и развитие", поясни Танева и посочи, че към този момент на дневен ред не стои опцията "приемно семейство", тъй като трябва да се полагат специализирани грижи за децата. 

Когато и двамата стигнат до етап пълно възстановяване и компенсиране на всички дефицити ще се предприеме стъпка към процедура за търсене на подходящо приемно семейство. 

Припомняме, че 3-годишните близнаци – момче и момиче, бяха приети в болница в Пловдив на 19 февруари. Момченцето е било със счупен череп и хематом, беше му направена животоспасяваща операция.

Лекарите били шокирани от вида на децата и извикали полицията. Майката – 38-годишната Иванка Стефанова беше арестувана по подозрение за домашно насилие, но е пусната от ареста. На този етап не ѝ е повдигнато обвинение. Тя отрича да е упражнявала насилие над децата.

Още за случая ТУК