Корабът “Царевна”, който повече от 8 месеца беше блокиран в пристанище Мариупол, вече е във Варна. През април 14 души от екипажа бяха евакуирани, предаде БНТ.

На борда на “Царевна” остана капитанът Павел Павлов, двама български и двама украински моряци. По-късно екипажът беше попълнен с още украински моряци. Корабът отплава от Мариупул на 10 ноември, но пристига във Варна едва днес, тъй като 4 дни изчакваше да мине Керченския проток.

Пресконференция даде капитанът на кораба Павел Павлов и представители на корабособственика.

"Да те обстрелват с бомби, да падат на 20 метра от теб. Месец и половина имаше постоянно престрелки в пристанището. Кога по-интензивни, кога по-слаби, къде по-близки, къде по-далечни", така капитан Павлов описа най-екстремалната ситуация от престоя на кораба "Царевна" на пристанището в Мариупол.

"Имаше пробойни, които не се отразиха на кораба, като плавателно средство. Криехме се в машинното отделение, за да попаднем под нивото на ракетите. Дълги часове изкарвахме там. Нямаше проблеми с украинските и руските власти. Нямаше и опити за нападения и мародерство. Отношението беше абсолютно толерантно", каза Павлов. 

"Корабът е разтоварен. Пристига без товар в България. Загубите са основно емоционални. Имаше 2-3 човека с по-лабилна психика, които изпадаха в депресивно състояние", допълни капитанът.

След завръщането му у нас плавателният съд ще бъде ремонтиран, след което ще продължи да плава, но в други по-мирни райони, заявиха от компанията-собственик на "Царевна". Украинските моряци, които имат желание, ще продължат да работят на борда му.

От компанията-собственик на кораба изтъкнаха, че благополучната развръзка е резултат на дипломатическите усилия на българските власти.