Политическата ни система е на ръба на пропастта. Тя е пред абсолютен крах, а ако сега нямаме редовен кабинет, през септември на изборите ни очаква пълна катастрофа. Това заяви един от авторите на Конституцията и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки в студиото на Нова Нюз.

„Нека Бойко Борисов опита да предложи кабинет, но ГЕРБ-СДС и ДПС нямат абсолютно мнозинство, а правителство на малцинството няма да бъде стабилно. Дори може да не встъпи в длъжност, а да бъде провалено. Другото решение е експертно национално отговорно правителство. Един кабинет на националното съгласие би могъл да даде тласък на реформите”, каза проф. Близнашки.  Според него проблемът с ниската избирателна активност не е в изборната система, а отсъствието на гражданите от политическите процеси

„Това е абстенционизъм и е страшно явление . Над 70% от хората не гласуват, а това прави, че едва 8% от общия брой на избирателите са гласували за първата политическа сила. Това е ниска степен на легитимност. Ако това пропадане продължи, ни очаква тежката алтернатива – Велико Народно събрание и президентска република”, каза проф. Близнашки.  По думите му разделението в обществото е много голямо, а има и много външни политически фактори, които влияят за това:

„У нас много неща се развиха в погрешна посока - нямаше силни и убедителни национални лидери. Добре известно е, че нещата се дирижират от задкулисието и не е това на Бойко Борисов, както повтаряше г-жа Нинова. Има една паралелна държава, аз ги познавам персонално, но  това не променя нещата и не означава, че сънят ми е по-спокоен. Може да се ядосваш колкото искаш, но те си правят каквото искат. Тези групировки са навързани политически и икономически, като се преплитат. Драмата е  преди всичко с политическата ни система. Тя е на ръба на оцеляването и пропастта. За това смятам, че трябва да има правителство на всяка цена, а то може да е единствено експертно”, каза още професорът. Той заяви, Борисов няма да спечели от бързи избори, а сривът в избирателната активност ще бъде още по-голям.

Проф. Близнашки каза още, че е имало друг сценарий след края на изборите да се направи т.нар. нова „сглобка”. ГЕРБ взимат премиера, както и силовите министерства – Външно, Вътрешно и на отбраната.  Тя е трябвало да стане с ДБ, без ПП, но Христо Иванов си хвърлил оставката и си тръгнал.

Според бившия служебен премиер превръщането на България в президентска република продължава да се иска от определени кръгове, които работят за нея.

„ Разделението в обществото тръгна от едно непремислено излизане на площада с размахване на юмруци. Има едно погрешно разбиране за ролята на президента, а сегашният държавен глава тръгна в съвсем друга посока”,  каза проф. Близнашки. Той добави, че след броени дни във Франция ще има абсолютен крах за Макрон, като ще се види колко лабилна е тази система, особено за общества с голямо разделение.

Преподавателят по Конституционно право заяви, че той е автор на чл. 99 от Основния закон, който  създаваше  служебните кабинети.

„Аз измислих фигурата на служебното правителство ,защото тогава  България беше силно разделена.  Едно бламирано правителство не можеше да проведе честни избори. Когато дойде Венецианската комисия заяви – ако имате съмнения в служебните правителства махнете ги. Но те не посмяха, и така се получи едно междинно положение. Според мен Конституционният съд ще ги отмени, защото сега не е нито орел, нито рак, нито  щука”, каза бившият служебен премиер.

Относно предаването на Евелин Банев – Брендо, както и незнанието на властите за неговото прибиране в България, проф. Близнашки заяви :

„ Държавата просто я няма – той си влиза, излиза. Това е паралелната държава, която му позволява това движение. Той не може да прави каквото си иска, но има закрила от една невидима власт, която не е под контрола на официалната власт”, каза той.

На въпрос имало е натиск към него, когато е бил служебен премиер, той разказа, че последната седмица е било най-тежко.

„Започва се подпишете това, подпишете онова. Натискът е огромен, а в повечето случай става дума за незаконни неща.  Натискът към мен бе за втори лифт на Банско. Бяха минали вече подписи на премиера през Орешарски, но трябваше да бъде вкарано в Министерски съвет , аз отказах, но последната седмица натискът бе неудържим”, каза проф.  Близнашки. Той допълни, че в последната фаза са започнали да го търсят и политически лица, тогава с него се е свързал президенът Росен Плевнелиев, който се е позовавал на Бойко Борисов. Казал им, че след седмица това е можело да стори самият Борисов, който  вече бил спечелил изборите. Въпреки това и до ден днешен този казус виси във въздуха.

„В политиката трябва да може да издържаш на натиск, ако не може да казваш – не, по-добре не се захващай с тези неща”, каза той.

Бившият премиер коментира и фигурата на служебния министър-председател.

„Главчев сам по-себе си  е странна фигура, стигна до Сметната палата – средно равнище, но за този тип персонажи е далеч над неговото ниво. Премиер да не говорим.  Денков по същия начин беше  премиер и му хареса, а и си повярва, че е управлявал добре, а то беше агония през цялото време. До там сме го докарали”, каза проф. Близнашки.

На реплика на водещия, че Николай Денков е академик и учен от световно ниво, проф. Близнашки заяви:

„Другарите в Академията кадруват много упорито. Ето, Николай Радулов, който се изявява като професор. Той е  офицер от Шесто управление и кадрува в Нов Български университет. Други кадруват в друг университети. Знам кой кадрува в СУ... и какво от това? Не мога да направя нищо”, каза професорът.  Той коментира и съдебната реформа, която според него е пълен провал.

„Абсурдността на ситуацията е, че  Бойко Борисов ще трябва да завършва реформата на Христо Иванов, в която той  въобще не вярва.  Тази реформа ще има за последица политизирането на съдебната система, а това ще доведе до пунически войни в нея между отделни групи. Истински кошмар.  Тази реформа я пишеха няколко адвокатски кантори в София – няма мотиви, няма нищо. В Германия , когато правят съдебни реформи пишат цели трактати – тук никой не може да обясни защо се прави, това е меко казано странно”, каза още професорът.