Гражданин на Великобритания е починал в УМБАЛ "Свети Георги" преди два дни при неизяснени обстоятелства, научи TrafficNews. Мъжът дошъл в болницата с оплаквания за силно главоболие, световъртеж и други. Бил приет в спешното, където са го прегледали  и  му включили система. След като са му направени изследвания, лекарите са го изписали. Чужденецът обаче не искал да си ходи, тъй като продължавал да настоява за допълнителна медицинска помощ, като обяснявал , че не се чувствал добре. Той като отново се опитал да влезе в Спешното, дежурните се обърнали към охраната и мъжът бил изведен от болницата. 

Той продължил да настоява да се върне и на място са пристигнали още няколко екипа на охранителната фирма, която осигурява охраната на болницата. Охранителните камери на входа са заснели как мъжете в униформи пресичат опитите на чужденеца да влезе обратно вътре. Те го блъскат, удрят а единият го хваща и с един удар го запраща на земята. Сцената се разиграва пред десетина души, които явно са на свиждане на свои близки. 

В последствие англичанинът отново е приет и настанен в болницата. Няколко часа по-късно обаче той умира. По първоначални данни от инфаркт. 

За случая е уведомена прокуратурата и е образувано досъдебно производство. Назначени са множество експертизи, включително и токсикологична. Разследването трябва да изясни дали в случая има допусната лекарска грешка и дали агресията, проявена от охранителите е влошила състоянието на пациента. 

За съжаление това не е първия случай, в който охранителите на болницата проявяват агресия срещу граждани. Има и заведени дела.

От лечебното заведение излязоха с позиция.

Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив е образувала вътрешна проверка в лечебното заведение заради починал мъж с английски произход. Със заповед на изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов е назначена комисия, която разследва случая и проверява медицинската документация.

На органите на реда са предадени всички записи на видеокамерите относно инцидента.
Изпратено е писмо до управителя на охранителната фирма за незабавно обяснение и мерки.

Образувано е и досъдебно производство. След неговото приключване и излизане на резултатите от проверката, ще бъде дадена подробна информация за нейните резултати.

Позиция и от прокуратурата:

Образуваното досъдебно производство се наблюдава от Районна прокуратура - Пловдив. Изясняват се всички факти и обстоятелства, които имат връзка с настъпилата смърт на лицето.