„Извършихме проверка дали Божанов е бил защитен свидетел от бюрото в Министерството на правосъдието – не е бил. Извършихме проверка на достъпа на Божанов до спецсъда и спецпрокуратурата. Излезе нещо интересно – прокуратурата е изискала камерите, които проследяват достъпа още през 2020 г., т.е. ние не можем да проследим от 2020 г. насам дали Божанов е влизал и как там“, заяви правосъдният министър Атанас Славов

„Много е интересно каква информация съдържат тези записи, които се пазят в прокуратурата и са приобщени по досъдебно производство. Източникът, който може да ни даде отговори е прокуратурата“, допълни той.

По думите му тепърва ще се изяснява какво е участието на бившия главен прокурор Иван Гешев по казуса "Нотаруиса" 

„Когато имаме брокери на влияние, ключово е да се установят кои са поръчителите, кои стоят отзад, дали са политици или други лица от бизнеса, олигархични структури. Поел съм ангажимент за всеки магистрат, за който се установи нерегламентирана форма на влияние и за който има данни, че е престъпвал етичния кодекс да има образувано дисциплинарно производство“, каза министърът на правосъдието.

„Накрая да не остане впечатление, че групата на „Осемте джуджета“ се бие с групата на Божанов и компания, да има ясно установени факти и доказателства и наложени санкции. Големият въпрос е кой разследва разследващите в подобни случаи. Все още нямаме гаранция на законово ниво и това е задачата в следващите няколко месеца“, допълни Атанас Славов за БТВ. 

Ротацията

По думите му към настоящия момент няма съгласие за сключване на коалиционно споразумение между партньрите в управлението. 

„Имах ясно поет ангажимент до края на месеца да има готов нов закон за съдебната власт – ще го има. Ще публикуваме този законопроект до броени дни, той ще очертае реалната рамка на реформата в съдебната система развивайки на законово ниво онова, което беше включено в конституционните промени“, каза правосъдният министър.