След множеството клипове в интернет, в които се вижда как шофьори управляват автомобили с превишена скорост или дрифтират – как могат да бъдат глобени нарушителите на пътя, похвалили се сами в мрежата? Както TrafficNews.bg показа, последният такъв случай бе с Мис Силикон 2022 Катрин Йорданова  се похвали с бързия си Мерцедес в Инстаграм. Варненката запечата във видеоклип абсурдното си шофиране с близо 260 км./ч.

Според адвокат Силвия Петкова не е невъзможно да се докаже кой е бил зад волана само по видеата. Според юриста обаче това би било изключително трудно.

Предвидените от закона санкции са или по Закона за движение по пътищата, според който се налага парична глоба в зависимост от превишението, или по Наказателния кодекс, който предвижда ефективна присъда до 2 г. По думите на Петкова двете наказания не могат да се прилагат заедно.

„Прокуратурата е тази, която би следвало да се самосезира и да направи опит да извърши разследване”, каза адвокатът пред Нова телевизия. Тя обаче не скри, че няма информация шофьор, карал с превишена скорост, да е лежал в затвора.

Според Силвия Петкова причината, поради която държавата избира административно да санкционира подобни нарушители, е, че това ѝ излиза по-евтино, по-лесно е и по-бързо. Можело обаче и да се дължи на незнание.

„Ако имаме по-добро гражданско участие и повече гражданска съвест, подавайки сигнали нарушенията ще намалеят”, категорична е юристката.

Абсурд: Мис Силикон 2022 шофира с бясна скорост по магистралата, закова 258 км./ч.Тя се похвали в Инстаграм с нарушението си по участък, на който ограничението е 90 км./ч.