Приходите на застрахователите от задължителната за шофьорите полица "Гражданска отговорност" намаляват, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за пазара през 2020 г. Явно заради кризата много собственици на коли са решили да не ги застраховат. Част от колите без застраховка сигурно не се използват, но останалите продължават да вървят по пътищата. 

Приходите на застрахователите от полицата "Гражданска отговорност" на автомобилистите за цялата 2020 г. са 1,079 млрд. лв. Те са с над 10 млн. лв. по-малко спрямо предходната година.

От една страна спадът се дължи на по-малкия брой туристи и транзитно преминаващи хора от страни, извън системата "Зелена карта", които трябва да купят "Гражданска отговорност" на границата при влизане с кола в България.

Но и приходите от "Гражданска отговорност" на регистрираните в страната коли намаляват с 5,6 млн. лв. Приходите на компаниите от полиците "Каско" обаче нарастват с 1 млн. лв. и са над 653 млн. лв.

Докато кризата кара някои хора да пестят от задължителната застраховка за колата си, други започват да мислят по-отговорно за имуществото си. За това допринася по-продължителното време, прекарано у дома. Приходите от полицата "Пожар и природни бедствия" нарастват с 13 млн. лв., или с 4,7%. Като тук влизат и полиците за застраховка на имуществото на фирми.

Общите приходи на застрахователите през 2020 г. намаляват с 26,77 млн. лв. Това се дължи на спада на събраните премии от компаниите, които предлагат полици "Живот" с 52 млн. лв. до 446 млн. лв.

Приходите на дружествата, които предлагат полици от общото застраховане, нарастват с 25,2 млн. лв. до 2,413 млрд. лв. Изплатените обезщетения от общозастрахователните компании намаляват с 20 млн. лв. до малко над 1 млрд. лв. А дружествата, предлагащи полици "Живот", са изплатили на клиентите си 198 млн. лв., или с 20 млн. лв. повече спрямо предходната година.