Няма да има шоково поскъпване на основните хранителни продукти, но през 2022 г. трябва да очакваме по-високи цени на плодовете и зеленчуците. Това заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Въпреки засиленото търсене по празниците, сега пазарът започнал да се успокоява, което според него се дължало на свръхнатоварването в първите седмици на декември. През последния месец на годината най-висок ръст на цените бил отчетен главно в секторите месо- и млекопреработването, които са пряко свързани с цената на тока.

"При кашкавала вече имаме 21-22 % разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25 %. Захарта поскъпна с 20 %, което е следствие от поскъпването ѝ на световния пазар", каза Иванов. Поскъпване имало и при колбасите, но не и при месото. Заради енергийната криза олиото пък поскъпнало само с 10 стотинки.

"Към момента ние се радваме на една устойчива, постоянна тенденция. Тенденцията към покачване е доста слаба като темп, което се дължи на висококонкурентния пазар - трудно ще видим шоково изменения в цени, даже няма да ги видим", каза Владимир Иванов.