Утре ще излезем с информация за цените за месец март. Очакваме намаление поне с 12-13%. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Относно атаките срещу дружеството, той уточни, че настоящият борд на директорите е назначен от служебното правителство. Самият Павлов бил в "Булгаргаз" от 2015 г. Твърденията за саботаж той определи като абсурдни.

"От едно дружество мъртвец в края на 2014 г., в момента сме крепител на целия газов и енергиен сектор на фона на кризата в цяла Европа", смята Павлов пред Нова телевизия.

На въпрос дали можеше да се избегне 30% увеличение на цената, той отговори: "Искам да успокоя всички български граждани, че "Булгаргаз" прави всичко възможно българския потребител да има най-ниска цена. Нека не забравяме, че тази суровина е внос и цената се определя от борсата. "Булгаргаз" следва начина на ценообразуване, който е определен от КЕВР".

Той уточни, че на 31 декември с писмо до Министерски съвет и енергийното министерство, дружеството е изпратило информация за очакванията за развитието на цените.

Относно азерския газ, Павлов уточни, че по договор е предвидено доставката да се извършва през интерконектора, който още не е готов. Въпреки това след преговори се внасят количества по друга тръба.

Относно твърденията, че газ от "Чирен" се продава в Румъния, шефът на "Булгаргаз" заяви, че дружеството няма лиценз за търговия в Румъния.

Той добави, че зад атаките срещу дружеството, стоят вероятно частни интереси.