Генералният директор на БНР Светослав Костов успя да ядоса членовете на Съвета за електронни медии, но не и да даде смислени обяснения какво е довело до свалянето от ефир на съдебната репортерка Силвия Великова и спирането на програма "Хоризонт".

Шефът на държавното радио беше привикан да дава обяснения пред медийния регулатор, което стана на открито за журналисти заседание. 

Проблем с оптичен кабел е довел до спирането на излъчването на програма "Хоризонт" в петък. Това се опита да обясни генералният директор на БНР Светослав Костов пред Съвета за електронни медии, където днес беше привикан да дава обяснения. Костов обаче така не успя да разясни какво точно е довело до бецпрецедентното замлъкване на най-слушаната програма на държавното радио. 

От думите му се разбра, че проблемът бил някъде в радиото, а не в предавателите. Членът на СЕМ Бетина Жотев му зададе уточняващи въпроси. В един от тях го попита, защо не е използван друг от трите начина за излъчване на радиото, но не получи смислен отговор. 

Костов не успя да обясни и дали спирането за „профилактика” е планирано или е аварийно. Програма „Хоризонт не се излъчваше около 5 часа на 13 септември, като спирането съвпадна с временното отстраняването на съдебната репортерка Силвия Великова от ефир. За него стана ясно в четвъртък вечерта, а няколко часа по-късно тя беше върната след телефонно обаждане на премиера Бойко Борисов. По време на „профилактиката” пред радиото имаше протест на журналисти от радиото и други дошли да ги подкрепят от друго медии.  

Костов отказа да поеме отговорност и за спиране на радиото, въпреки че под заповедта стои неговия подпис. „На мен ми предложиха и аз одобрих, но не съм взимал аз решението”, каза Костов. Оправданията му ядосаха журналиста Сашо Диков, който се развика по време на заседанието. ”Този човек ни прави на идиоти. Да сте живи и здрави дето си го избрахте „Светата троица”, каза Диков тъй като директорът на радиото се избора от СЕМ.   

Силвия Великова не е сваляна от ефир, не са й вземали ресора, в БНР няма цензура, каза още Светослав Костов.

Той се опита да оправдае и пращането на репортерката в дългосрочна командировка в Стара Загора. Великова е толкова добър журналист, че всички регионални радиостанции я искат, каза Костов. Тя и други опитни журналисти трябвало да обучат колегите си от регионалните радиостанции.

На въпрос на Бетина Жотева, защо в неделя е излъчено интервю с бившия генерал от КГБ Леонид Решетников, дни след като му бе забранено да влиза в България в разгара на шпионския скандал Костов каза, че интервюто било поръчано преди действията на прокуратурата и това също било част от плурализма.

Членовете на СЕМ останаха недоволни от отговорите на Костов и му възложиха да обясни писмено причините за спирането на радиото. Регулаторният орган ще излезе със становище в сряда.

От днес временен директор на програма "Хоризонт" става Мартин Минков с решение на УС на БНР, съобщи Светослав Костов пред СЕМ. В  петък временно изпълняващият длъжността шеф на "Хоризонт" - Николай Кръстев, си подаде оставка. Той беше на позицията за няколко часа, следкато дотогавашният директор Ивайло Савов се пенсионира.

Мартин Минков беше дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие, а в мандата на предишния генерален директор Александър Велев беше програмен директор на радиото.

Борисов: Скандалът с БНР е саботаж срещу правителствотоПремиерът преряза лентата на новия завод на "Биовет" в Пещера, в който са инвестирани 300 млн. лева