Сдруженията на заведенията поискаха от правителството мерки срещу насилието от мигранти срещу български младежи на ул. „Витошка“. През последната седмица станаха няколко инцидента. Снощи пък от полицията съобщиха, че студенти от Пакистан са били пребити от група младежи.

Младежи пребиха студенти по медицина от Пакистан в София

Ето и цялата позиция:

Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Браншова асоциация на ресторантьорите – София – регионална структура на БХРА и Българската асоциация за туризъм настояват за спешни мерки и среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, кмета на София Васил Терзиев и директора на СДВР Любомир Николов във връзка с инцидента на бул. „Витоша“, при който мигранти извършиха насилие над български тийнейджъри. 

„Обръщаме се към вас като представители на четирите най-големи организации, обединяващи сектора със заведения за хранене и развлечения в София. 

Ние, както и всички наши членове, а вярваме и гражданите, сме изключително притеснени от тежкия инцидент, при който на бул. „Витоша“ мигранти нападнаха български тийнейджъри и извършиха срещу тях физическо насилие. 

Въпреки че подобни случки сякаш започват да се смятат за нещо нормално в много от големите западноевропейски градове, ние ги считаме за недопустими в прекрасната ни столица! 

До скоро България и София се считаха за сигурно и привлекателно място както за български, така и за чуждестранни туристи. И ние държим това да продължи да бъде така! 

Сред редиците ни вече се чуват призиви за въвеждане на ред със собствени сили, ако държавата е неспособна да се справи. Ние все още вярваме на българските институции и се надяваме те да свършат работата си, за да не се налага да я вършим ние.

Във връзка с гореизложеното настояваме за спешна среща с наши представители и моментално предприемане на съответните мерки за предотвратяване на подобни инциденти“, пишат в отворено писмо от четирите организации.