Саудитски дисидент, потърсил убежище в България, съобщи пред Франс прес, че е получил заповед за експулсиране и се опасява, че всеки момент може да бъде върнат обратно в Саудитска Арабия.

"Получих заповед за депортиране още преди да бъде приключено разглеждането на молбата ми за убежище", казва Абд ар Рахман ал Халиди пред АФП и добавя, че е бил уведомен за заповедта на 7 февруари. Информацията и на БТА.

Миналата седмица Мери Лолър, специалният докладчик на ООН за положението на защитниците на човешките права, каза в социалните мрежи, че "предстоящото експулсиране" на Халиди е "изключително обезпокоително", описвайки Саудитска Арабия като "опасно място", припомня агенцията.

През 2011 г. Халиди участва активно в редките по рода си демонстрации в източната част на Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство, след въстанията от Арабската пролет в Близкия изток. През 2013 г. той избягва в Турция, а през 2021 г., когато паспортът му изтича, отива в България, търсейки закрила в Европейския съюз.

През 2022 г. българските власти стигат до заключението, че той не е доказал в достатъчна степен, че ще бъде преследван в страната си, според български адвокат, който е работил по случая и пожела да остане анонимен, отбелязва АФП.

При управлението на принц Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия се извършват жестоки репресии срещу инакомислието, според правозащитни групи и активисти.

"Ако бъда депортиран в Саудитска Арабия, рискувам затвор, несправедлив съдебен процес, изтезания, насилствено изчезване и дори екзекуция", казва Халиди, 30-годишен баща на две деца.

Българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) засега не е отговорила на запитванията на АФП за коментар.

Според Българския хелзинкски комитет за защита на правата на човека адвокатите на Халиди трябва да обжалват решението за експулсиране до утре.

Ако съдът отхвърли жалбата, организацията има готовност в близко бъдеще да отнесе случая до Европейския съд по правата на човека, посочва АФП.