Самоук художник и кметът на врачанското село Добролево решиха да направят кардинална промяна на паметник на Христо Ботев, като реновират монумента на поета революционер.

Но идеята им е далеч от обикновена. И така в разговор двамата мъже стигат до извода, че щом Ботев е починал на 29 години и на всички снимки, запечатали автентичния му образ е с тъмна коса, може да оцветят косата и брадата му с черна боя. 

„Само аз поднасям цветя на този паметник. За ден направихме промяната и започна критика в социалните мрежи“, каза кметът Пепи Данчев.

Художникът също защити своята позиция и заяви, че не вижда да е направил грешка.

„Тези, които ни критикуват, да не би да са завършили в Сорбоната. Когато не разбират от изкуство, не знам защо се изказват. Не виждам къде тук е поругаването на паметника. Той с черна коса и брада приличаше на жив, смятам, че го бяхме подобрили“, обясни самоукият художник.

Част от жителите на селото защитиха своя кмет и видяха в критиките политически подбуди.

„Нов кмет, нов паметник, защо никой не показа как той запълва дупки по улиците сам с бригада или защо не снимаха как пасат гъски в детската градинка. Децата идват да играят, а виждат изпражнения“, коментира жена от Добролево.

Тя поясни и че много от хората в селото са изразили подкрепа за промяната в паметника, предаде bTV. 

По-късно черната коса и брада на монумента са заличени и пребоядисани в бронз.