В края на 2019 година TrafficNews  разказа  историята за славното минало, печалното настояще и неясното бъдеще на една от най- старите сгради в Чирпан – Народното читалище.  Преди 150 години група будни чирпанлии начело с Георги Данчов - Зографина основават читалище „Развитие“.  То има за цел „да развива умствено и нравствено както членовете си, тъй също и обществото, и да помага материално на бедни ученици”.  Там се правят театрални представления, литературни вечеринки, публични безплатни сказки, вечерни и неделни училища.  В края на 2019 година в сградата течеше ремонт, а фоторепортаж показа че фасадата на сградата е боядисана в потресаващ розов цвят, а инструментите на музикалната школа са оставени на произвола на съдбата, потънали в строителни отпадъци.

Народното читалище се ремонтира по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони. Възложител е читалищното настоятелство, оглавявано от Кольо Петров, а фирмата, спечелила изпълнението на проекта е софийската  „Бул Кан проект”. Строителството започва през есента на 2018  година. Същата фирма бе замесена в скандала с кмета на Костенец, който бе арестуван след като предложи подкуп на общински съветник.  Строителният надзор се осъществява от пловдивската фирма „Пешев” . След като случая бе подет от националните медии, Министерството на земеделието  поиска договорът с изпълнителя да бъде прекратен.

Днес, шест месеца по-късно, читалището вече е пребоядисано и изглежда прилично. поне отвън. Но оказва се проблемите около него далеч не са приключили.  Какво се случи междувременно?  TrafficNews разговаря със собственика на „Бул Кан проект” Ивайло Пашов.

   - Г-н Пашов, приключи ли сагата с читалището в Чирпан?

- Не бих казал. По-скоро смятам, че сме на прага на съдебна сага, тъй като въпреки, че съм изпълнил всичките си ангажименти по въпросния проект, аз не съм получил нито стотинка.

 - Как се стигна до това положение?

 -  През 2018 спечелих обществена поръчка за ремонт на читалището.  Обектът трябваше да се изпълни за 60 дни.  Общата стойност беше около 380 000 с ДДС. На 29-я ден бях готов да актувам. В договора имах клауза , че при изпълнение на 70 % от заложените дейности, от читалищното настоятелство се ангажират да ми изплатят 70 % от стойността на проекта. Поканих ги да ми платят.  Тогава се констатира, че читалището нямат право на аванс от фонд „Земеделие”. Респективно те нямаха финансова възможност да ми платят. Това беше първото нарушение на нашия договор.  Аз  не предприех стъпки да си търся дължимото по съдебен ред , а любезно реших да ги изчакам.  Но и спрях да работя, тъй като  не ми беше платено.  И така година и малко. През януари 2020 ми се обадиха  от читалищното настоятелство  и бях извикан на среща. Предложиха ми два варианта  - първият бе да се откажа от проекта и вторият бе да го довърша  и да ми го платят на 100%.  Аз им казах, че избирам вариант 1, да ми платят за извършените дейности и да търсят друга фирма да го довърши. Доколкото разбрах са водени разговори с 4 фирми, но нито една от тях не се е съгласила да довърши читалището, поради ниските цени, които са заложени в проекта.

 -  Какво се случи след това?

 - През март отново ме извикаха на среща, на която ми съобщиха, че са взели решение аз да довърша обекта. Попитах какви са моите гаранции, че ще си получа парите  в присъствието на строителни надзор и проектантите, включително и пред общинския съветник Калчо Калчев.  Вкупом ми гарантираха, че ако довърша читалището , в рамките на 10 дни ще ми бъде платено.

Започнахме в края на април  и в края на май бяхме готови. Т. е за общо 55 дни фирмата направи ремонта.  На 15 юни с писмо аз приканих всички да сформират комисия и да приемат обекта с Акт 19, за да мога да им пусна фактура. Последва тишина. На  25 юни се сформира комисия , и на 1 юли комисията разгледа обекта и констатира 3 забележки. 2 от тях изобщо не бяха част от проекта. Имахме устна договорна след няколко дни да дойдат да погледнат , че нарушенията са отстранени.  Преди това строителният надзор ми каза, че издадат Акт 19 , заедно с Акт 15.  До ден днешен обаче нито някой ме е потърсил, нито са ми превели дължимата сума. Строителният надзор пък спря да си вдига телефона. Мисля, че умишлено не ми се издава Акт 19, защото тогава те ще са подсъдими.

 -  Проектът приключва на 13 септември 2020. Какво ще се случи в тази ситуация?

 - Те няма да могат да усвоят парите, защото в договора е заложена клауза, че първо трябва да се разплатят със строителя и едва тогава могат да усвоят парите по проекта. Мисля, че това е причината те да поискат да довърша обекта, като предполагаха, че аз няма да мога да се справя, за да може проектът да им падне, а парите да останат за тях. Само , че аз ги изненадах и го довърших.

Затова неиздаването на Акт 19 е проблем , както за мен, така и за тях. Да не говорим , че съм им направил около 30 % неща , които ги няма в проекта. Включително и боядисването на фасадата.

 -  Какво ще предприемете в тази ситуация?

- Изпратил съм няколко покани, които са с копия и до прокуратурата.  На 10 .07  отидох на среща и съставихме констативен протокол, че председателят на читалището отказва да ми издаде АКт 19 , с мотива че няма нужните хора.  Макар, че не е необходимо да има друг представител.  На 13 юли изпратих ново писмо, а последното ми писмо е от 21  юли.  В него ги предупреждавам, че ако откажат да ми подпишат документите, аз имам право да се обърна към главния архитект на общината , който има право да замести възложителя. Чакам отговор в  14 – дневния срок.  За съжаление в момента читалището  е безстопанствено.

 -  В първия репортаж, който направихме, показахме шокиращи кадри на музикални инструменти в потресаващо състояние, покрити с прах и строителни отпадъци. В момента положението не е по-различно. Смятате ли , че това е нормално?

 - За съжаление не е , но аз не мисля, че вината е в нас. В моето КСС никъде няма клауза за местене, опаковане, монтиране, демонтиране и съхранение.  20 дни преди да започна строително- монтажните работи аз бях предупредил кога ще е началото на ремонта. Ако те като читалищно настоятелство им беше важно и ценно да съхранят инструментите и реквизита , щяха да направят всичко възможно. Аз никога до този момент не съм им отказал съдействие.  На въпроса ми защо пианата са вътре в сградата, те ми отговориха че няма къде да ги сложат и да си стоят там . Аз какво трябваше да направя?!

- Въпросът кой превърна 150- годишното читалище в розово фламинго също още е висящ?

 - Както ви казах още тогава, цветът не е избиран от мен. За него имам доказателства, имейли, снимки и текст. Плюс телефонни снимки с посочен пръст в карнетка. Не коректно и мъжко да кажа кой избра цвета , но аз като строител нямам нищо общо. Цветът бе одобрен от възложителя. Въпреки това, след обществения натиск ,  аз за моя сметка положих нова минерална мазилка на фасадата. Въпреки това продължават да не ми плащат дължимото.

 - Читалищните настоятели и кметът на града изразиха недоволство от качеството на извършените ремонтни дейности. Как приемате тези обвинения?

 - Обществото, а и кметът не бяха запознати с проекта. Хората очакват след ремонта да видят една изцяло обновена и довършена сграда. А това не е така. В проекта на мен са ми заложени частични покриви, частично окабеляване, частичен водопровод, частични тоалетни, цяла фасада и дограма. Аз дори за моя сметка довърших два санитарни възела, за да не ги оставям наполовина.  Просто това са дейностите, към които аз имам ангажимент. При проект за 380 000 лева, аз актувам 320 000  лева, защото в проекта имаше зададени грешни и безмислени дейности. Друг на мое място сигурно щеше да ги открадне. Например беше заложено огромно количество ламарина за обков, защото бяха объркали линейни с квадратни  метри.

Костенец че съм задържан покрай бившия кмет , който дава подкуп на общински съветник, за да ми осигури обществена поръчка. Само че, арестите бяха през 2019 , а аз спечелих обществената поръчка още през 2018 г. В момента се води досъдебно производство, срещу мен има обвинение за обещание за дар.

Бел. ред. TrafficNews потърси за коментар председателя на читалището настоятелство, но той не отговаря на мобилния си телефон. 

По европроект! Скандална фирма превърна 150-годишното читалище на Чирпан във фламингоПиана, дарени от будни чирпанлии, са зарязани под купища хоросан и вар